11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya 1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 36, 37, 38, 39, 40 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.
11. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya 1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Sayfa 36, 37, 38, 39, 40 Cevapları
1. BÖLÜM ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME CEVAPLARI
A) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcük veya sözcükleri yazınız.
1. ekvatoral 2. habitat 3. madde döngüsü 4. üreticiler 5. mercan
B) Aşağıdaki tabloda verilen biyomlar ile bu biyomlarda görülen hayvan türlerini ve bu biyomların dünyada görülebileceği yerleri örnekteki gibi eşleştiriniz.
6. a-goril-jaguar-Endonezya,
b-bozayı-karaca-Batı Avrupa,
c-vaşakvizon-Sibirya,
ç-yaban keçisi-çakal-Mora Yarımadası,
d-zürafa-leopar-Doğu Afrika,
e-çöl tilkisi-akrep-Büyük Sahra,
f-emu-kanguru- Avustralya,
g-kartal-tibet öküzü-Kayalık Dağları,
ğ-ren geyiği-misk öküzü-İzlanda,
h-penguen-fok-Grönland,
C) Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını soruların altında yer alan boşluklara yazınız
7. Savan biyomudur. Bu biyomun başlıca hayvan türleri; zürafa, zebra, fil, aslan, çita, leopar, timsah, antilop, sırtlan ve çakaldır.
8. Kış mevsiminin kurak geçmesi otların sararmasına neden olmakta ve yeşil ot arayan hayvanların göçüne neden olmaktadır.
9. Doğu Afrika’da, Güney Amerika’da, Hindistan’ın iç kesimlerinde ve Avustralya’nın kuzeyinde görülmektedir.
10. Anızın yakılmasıyla birlikte toprağın havalanmasında da önemli yeri olan hayvanlar ölmekte ve ekosistemin canlı unsuru yok olmaktadır.
11. Anız yakılmasını önlemek amacıyla anız yakmanın zararları konusunda ve anızın toprak verimine katkısı konusunda çiftçiler eğitilmelidir.
12. Anızın yakılmasıyla birlikte canlılar zarar görmekte, topraktaki minareller azalmakta ve atmosfere fazla miktarda karbon salınımı gerçekleşmekte olup bu durum küresel ısınmayı hızlandırmaktadır.
13. Gölde ve göl çevresinde yaşayan kuşlar, balıklar ve diğer canlıların nesli tükendi, saz ve kamış gibi bitkiler ortadan kalktı.
14. Kış mevsimini burada geçiren veya göç esnasında konaklayan kuşların sayısında önemli azalmalar oldu.
15. Göl çanağında tarımın yapılması zaman zaman tarım ürünlerinin sular altında kalmasına ve ekonomik açıdan zarara neden olmuştur.
16. Gölün tekrardan oluşması durumunda zaman içerisinde göl çevresinde tekrardan sulak alan ekosistemi oluşacaktır ve kuşların konakladığı bir alan durumuna tekrardan gelecektir. Ancak bazı nesli tükenen türlerin tekrardan oluşması son derece zordur.
17. Ekosisteme ait dengenin bozulması ilk etapta besin zincirinden başlayarak daha sonra diğer ekosistemleri de etkileyebilmektedir. Anadolu vaşağının neslinin tükenmesi durumunda bu canlı ile etkileşim halinde olan diğer canlıların sayıları değişecek ve bu yüzden ekosistemdeki denge bozulacaktır.
Ç) Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
18. E 19. D 20. B 21. D 22. E 23. E 24. E 25. A 26. D 27. C 28. A 29. E 30. E