11. Sınıf Meb Türk Dili ve Edebiyatı Cumhuriyet Döneminde Tiyatro 1950-1980 Cevapları

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Sayfa 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223 Cumhuriyet Döneminde Tiyatro 1950-1980 Metni Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

DERSE HAZIRLIK

11. Sınıf Meb Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 217 Cevapları

1. (Kanape üzerindeki defterleri, dosyaları, zarfları ve T. Kâtibinin yeni getirdiklerini göstererek) Şunlara bakın, ne de masum, sessiz, zavallı görünüşleri var değil mi? Halbuki bunlar mâzide koskoca bir imparatorluğu batırdılar.
Metinden alınan bu bölümde altı çizili sözle anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.

Cevap: Geçmişi çok büyük ve tarihteki yeri altın harflerle yazılı olan Osmanlının ne hale getirildiğinden bahsedilmektedir. 

2. Buzlar Çözülmeden adlı metni Fermanlı Deli Hazretleri adlı metinle tür, sunum özellikleri, üslup ve içerik açısından karşılaştırınız.

Cevap:

11. Sınıf Meb Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 218 Cevapları

3. Buzlar Çözülmeden adlı metindeki çatışmaları belirleyiniz.

Cevap: Deli kabul edilen kaymakamın yapmak istedikleri ile çıkarı bozulan halkı sömüren düzenbazların çevirdikleri dolapların tutmaması üzerine kurulu bir oyundur.

4. Metnin dil, anlatım ve sunum özelliklerini belirleyiniz.

Cevap: Metin diyaloglara dayalıdır. Sade yalın bir anlatıma sahiptir. Bunun yanında metindeki mizah unsurları metni okunur kılmaktadır.

5. Metindeki kişilerin özelliklerini belirleyiniz.

  • Deli Çavuş
  • Hacı Murat
  • Kaymakam
  • Hatice
  • Yılanoğlu

a. Yukarıdaki bilgilerden hareketle Buzlar Çözülmeden adlı metinde metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları belirleyiniz.

Cevap: Metinde geçmiş dönemlerde kar yağdığı için yolların kapanması, karaborsacılar yüzünden halkın çektiği sıkıntılar ve gıda yoksunluğu ile o dönemlerde görülen eşkıyaların halkı nasıl korkuttukları gibi gerçek yaşamdan alınmış kısımlar vardır.

b. Belirlediğiniz unsurlarda yazarın sanat anlayışının etkili olup olmadığını belirtiniz.

Cevap: Bence etkilidir. Çünkü tiyatro yoluyla toplumun çektiği sıkıntılar anlatılmış ve insanların nasıl sömürüldükleri anlatılmıştır. Bunun yanında akıllıların yönettiği bir dünyadansa delilerin yönettiği bir dünyanın daha iyi bir dünya olduğunu görürüz.

11. Sınıf Meb Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 219 Cevapları

1. Tiyatronun sembolü olarak gülen ve ağlayan maskelerin bir arada kullanılmasının nedeni ne olabilir? Bu konudaki görüşlerinizi belirtiniz.

Cevap: Oyuncunun daha sonra söylediği sözlerden dolayı sorumluluğunun olmaması ve tanınmaması açısından büyük masklar kullandıkları düşünülmekte. Bugün tiyatronun  simgesi haline gelen gülen ve ağlayan maskeler bu uygulamanın bir devamıdır. Bu masklardan gülen yüz, filozof Herakleitus‘u, ağlayan yüz ise filozof Demokritos‘u simgeliyor.

2. Bir annenin çocuğu için neler yapabileceği ile ilgili düşüncelerinizi paylaşınız.

Cevap: Anneler evlatlarını 9 ay karınlarında taşıyarak onlar daha doğmadan üzerlerinde pek çok emek harcamış olurlar. Cefakar annelerimiz bizleri kendi başımızın çaresine bakabileceğimiz yaşa kadar büyütür hatta ondan sonra da bizi gözünde hala çocuk gibi görür ve bakmaya, ilgilenmeye devam eder. İşte bu sebepledir ki ana hakkı ödenmez diye bir sözümüz vardır. Tüm zahmete ve eziyete rağmen ses çıkarmadan canlarını dişlerine takarak bizler için uğraşan annelerimiz kutsaldır. Dünyadaki ilk günlerimizde onlar da bizle birlikte uyumaz ve ağlıyor muyuz diye kontrol eder üzerimize titrerler. Altlarını değiştirip yemek yedirdikleri çocukları büyüdüklerinde anneleri artık yaşlanmış olur. İşte o zaman borç ödeme vakti gelir ve bizler evlatlar olarak annelerimizin bir dediğini iki etmeyiz. Her ne kadar bizim üzerimizdeki emeklerin karşılığını asla veremeyecek olsak da onların hep yanında olmalıyız.

11. SINIF MEB YAYINLARI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERS KİTABI CEVAPLARI

Yorum yapın