11. Sınıf Türk Dili Ve Edebiyatı Ekoyay Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 120-126 Cevapları


11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili Ve Edebiyatı Cep Telefonu Teknolojisi Ve Sağlık Cevapları

11. Sınıf Türk Dili Ve Edebiyatı Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 4. Ünite Makale Sayfa 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 Cep Telefonu Teknolojisi Ve Sağlık Metni Etkinlik Soruları Ve Cevaplarını Yazımızın Devamından Okuyabilirsiniz.

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 120 Cevabı

Günlük yaşamımızda radyo frekanslarıyla çalışan araçların fazlaca kullanılmasının ve bu araçların sayısının artmasının nedenleri üzerinde sınıfınızda kısa konuşmalar yapınız.

Çünkü yeryüzünde teknoloji aletleri gittikçe gelişmekte ve bu alanda üretilen teknolojik aletlerin çalışma prensipleri içerisinde de radyo frekansları yer almaktadır. Otomotiv, akaryakıt, tarım, ilaç, tekstil, perakendecilik, lojistik, finans, kamu, enerji, bankacılık, üretim ve güvenlik gibi birçok sektörde radyo frekansı kullanılmaktadır. Bu teknoloji kullanıldığı sektörlerde verimlilik ve karı arttırır, aynı zamanda iş gücünde hafifleme sağlar. Son zamanlarda, sık sık karşılaştığımız bu teknoloji insan vücudunda da kullanılmaya başlanmıştır

Cep telefonlarını doğru biçimde kullanıp kullanmadığımızla ilgili bir araştırma yapınız. Görüşlerinizi sınıfınızda arkadaşlarınıza sunumla aktarınız.

Cep telefonlarını kimi insanlar doğru şekilde kullanırken kimi insanlar ise gereksiz bir şekilde kullanmakta. Mesela kimileri iletişim dışında ya sadece oyun oynamak için ya da sadece video izlemek için kullanmakta. Oysa günümüzde telefonlar çok işlevlidir. Mesela telefondan internete bağlanıp ödev bile yapılabilmektedir.

“Nomofobi” hastalığı hakkında araştırma yapınız.

Özellikle gençler arasında daha sık karşılaşılan cep telefonundan mahrum kalma korkusu, yani İngilizce “no mobile phobia” kelimelerinden türetilen nomofobi günden güne artıyor. Batıda intiharlara yol açan, Türkiye’de de giderek yaygınlaşan nomofobi akıllı telefon ve internete ulaşma imkanlarının artmasıyla endişe verici bir boyut kazandı. İşte, nomofobi hakkında bilinmesi gerekenler…
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, geçmişte konuya dair yaptığı değerlendirmede, akıllı cihazların yoğun ve kontrolsüzce kullanılmasının sosyal ve psikolojik anlamda olumsuz sonuçlar doğurduğuna dikkati çekerek, bağımlı olmuş bireylerde cep telefonundan ve internetten uzaklaşmanın endişeye yol açtığını belirtti.
Akıllı telefonların zararlı kullanımı ve internette aktif olamama durumuna dair 15-24 yaş kuşağı arasında sanal bir bağımlılık oluşturduğunu belirten Tarhan, bu bağımlılık türünün 2013’te literatüre “davranışsal bağımlılık” olarak girdiğini söyledi.
TEDAVİSİ VAR MI?
Nomofobinin zihinde aşırı uğraş oluşturduğunu kaydeden Tarhan, bu bağımlılık türlerinin beyindeki ödül-ceza sistemini bozduğunu vurguladı.
Nomofobik vakalarda artış olduğunu söyleyen Tarhan, kendi kliniklerinde de benzer vak’alarla karşılaştıklarını kaydetti. Özellikle ergenlik çağındaki çocuklarda akıllı cihazlar ve internette daha çok zaman geçirmek için okulu reddetme gibi eğilimlerin ortaya çıktığını ifade eden Tarhan, tedavinin iki aşamada gerçekleştiğinin vurguladı.
“Beynin kimyası bozulduğu için 2-3 haftalık bir ilaç tedavisi uyguluyoruz. Yani kişiyi hastaneye yatırıyoruz. İlaçla beraber bireyi akıllı cihazlardan ve internetten yoksun bırakıyoruz. Sonrasında ise bireysel ve grup terapileri ile tehlikeli ve zararlı kullanım algısı oluşturuyoruz.”

11. Sınıf Ekoyay Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 126 Cevabı

1. Okuduğunuz metinde geçen “analog”, “dijital”, “doz” gibi kelimelerin anlamını metnin bağlamından bulmaya çalışınız. Kelimeleri sözlükten kontrol ediniz.

  • analog: Analog sinyaller yoluyla çalışan ve dijital elektroniklere göre daha maliyetli cihaz
  • dijital: sayı ile ilgili, sayı temeline dayalı, sayısal.
  • doz: bir kezde ya da bir gün içinde alınması gereken ilaç miktarı

2. Metinde geçen terim anlamlı kelimeleri tespit edip defterinize yazınız. Kelimelerin anlamlarını sözlükten bulunuz.

  • radyo frekansı:
  • herz
  • semptom
  • frekans
  • termal
  • enerji
  • tedavi

3. Metinde terim anlamlı kelimelerin fazlaca kullanılmasının nedenini açıklayınız.

Cevap Çünkü bu yazı bir makaledir. Makaleler öne sürülen görüşü kanıtlama amacı taşır. İnandırıcı ve bilimsel olması için de terimlerden fazlaca yararlanılması gerekmektedir.

4. Okuduğunuz metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.

Cevap Günümüzde yaşamımızın ayrılmaz parçası olan cep telefonunun vücudumuza etkileri. Yardımcı düşünceler: Radyo frekansları nedir? Nerelerde kullanılır? Cep telefonları ve radyo frekansı ilişkisi. Cep telefonu kullanımlarının açtığı sorunlar.

5. Bu makalede yazarlara özgü dil ve anlatım özellikleri nelerdir? Belirlediğiniz özellikleri, metnin türü ile ilişkilendiriniz.

Cevap Makalelerin en önemli özelliği alanında uzman kişilerce yazılmış olmalarıdır. Bu tür metinler nesnel bir anlatım dili ile kaleme alınır. Dolayısıyla yazarın tavrı, kişiliği veya tarafı bu tür metinlerde hissedilmez. Ortaya konan veri, bilgi veya düşünceler sağlam kaynaklarla desteklenir ve bu kaynaklar yazının sonunda ayrıntılı olarak sıralanır. Makalelerde kullanılan bilgi veya düşüncelerin alındığı kaynakların gösterilmesinde ve aktarılmasında belli kurallar vardır.

6. Metinde alıntılama ve özetleme yapılan bölümlere örnekler bulunuz.

  • alıntılama: ” Deneysel çalışmalar RF alanların tümör başlatıcısı olmadığını, eğer karsinojenik bir etki varsa, bunun tümörü geliştirici ya da karsinojenlerin hücre düzeyinde içeri alınmasının artabileceğini öngörmektedir”
  • Özetleme:” Anne-babalar çocuklarını olası bir riskten korumak için taşınabilir telefon kullanımını sınırlandırmalıdır. Arama yerine mesajla haberleşme tercih edilmelidir. Eller serbest özelliği olan telefonlar tercih edilmelidir. Konuşma sırasında telefon olabildiğince baştan uzak tutulmalıdır. Taşınabilir telefonların taşıtlarda kapalı tutulmasına özen gösterilmelidir.”

7. Okuduğunuz metnin bilimsel metin olma özelliğini ortaya koyacak beş maddeyi defterinize yazınız.

  • Nesnel bir dil vardır.
  • Açıklayıcı anlatım kullanılmıştır
  • Amacı bilgi vermektir
  • Kanıtlamaya dayalı bir metindir
  • Alıntılarda kaynak belirtilmiştir.

8. Cep Telefonu Teknolojisi ve Sağlık adlı metinde yazarların anlatım tutumunu (öğretici, betimleyici, mizahi, eleştirel vb.) değerlendiriniz.

Yazarların tutumu öğreticidir. Çünkü amaçları okurlara bilgi vermektir. Bundan dolayı açıklayıcı anlatım ve sade bir dille öğretme amaçlı yazmışlardır.

9. Metindeki bilgiler arasında bir tutarlılık var mıdır? Değerlendiriniz.

Tutarlıdır. Çünkü savunulan görüşler kanıtları ve sahip olanların düşüncelerine dokunulmadan okurla buluşturulmuştur.



Yorum yapın