Sığırcık Kayası Metni Cevapları Sayfa 192-193-194-195-196-197-198-199

Sığırcık Kayası metni cevapları ve soruları, Yıldırım Yayınları 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 192-193-194-195-196-197-198-199 (Doğa ve Evren Teması)

6. Sınıf Türkçe Yıldırım Yayınları Sığırcık Kayası Metni Etkinlik Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 192 Cevabı

METNE HAZIRLANALIM

Soru: Aşağıdaki metni okuyunuz ve metinle ilgili soruları cevaplayınız.

SON KUŞLAR

Dünya değişiyor dostlarım. Günün birinde gökyüzün- • de, güz mevsiminde artık esmer lekeler göremeyeceksiniz. Günün birinde yol kenarlarında, toprak anamızın koyu yeşil # saçlarını da göremeyeceksiniz. Bizim için değil ama çocuklar, sizin için kötü olacak. Biz kuşları ve yeşillikleri çok gördük, sizin için kötü olacak. Benden hikâyesi.

Soru: Yazarın gelecekle ilgili kaygısı nedir?

  • Cevap:

Soru: Yazar gibi sizin de bu tür kaygılarınız oluyor mu? Neden?

  • Cevap:

Soru: Aşağıda görselleri verilen kuşların adlarını altlarına yazınız.

  • Cevap:

Okuyalım

Soru: “Sığırcık Kayası” adlı metnin görsellerini inceleyiniz. Metnin başlığından ve görsellerinden hareketle konusunu tahmin ediniz. Daha sonra metni noktalama işaretlerine dikkat ederek sessiz okuyunuz.

  • Cevap:

Tahminim:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 193 Cevabı

SIĞIRCIK KAYASI

Koca dağ, dipten doruğa sığırcık kaynıyordu. Sevimli ala sığırcıkların kimi konuyor, kimi kalkıyordu. Şamataları yeri göğü tutmuştu. Taşların dibi, otların arası yumurta bezeliydi. Sarı, kocaman ağızları; tüysüz, şiş karınlarıyla yavrular vardı. Temmuz sıcağının yakıcılığında annelerinin kanat serinliğini arıyorlardı.
Haşan Ağa öfkeli, adamlarını çağırdı. Çatal kapılı konağın avlusuna yürüdü. Kaba paltosunu savurarak tuz taşına tırmandı. Yönünü Sığırcık Kayası’na dönüp küt parmağını havaya dikti:
— Şu parmağımın gösterdiği yeri görüyor musunuz?
Adamları tetikte:
— Görüyoruz ağam, diye ünleştiler.
O zaman ağzınızı kapayın, gözünüzü açın. Sesime kulak verin. Anlıyor musunuz? Sığırcık Kaya- sı’nda tek sığırcık sesi duymayacağım!
Ağanın adamları şaşkın bakınırken o:
— Ne bu be? Dağda davarıma, ovada ekinime, evimde bana rahat yok. O pis, işe yaramaz yaratıkları kovalayıp kaçıracaksınız. Anladınız mı?
Adamların yine tümü birden:
— Anladık, diye çığrıştılar.
(…)
Sığırcıklar şafak şarkısına başlarken onlar da havaya ateş etmeye başladılar. Her silah sesiyle sığırcıklar ürküp kaçışıyorlardı…
Bu olay köylüleri de şaşırtmıştı. Koskoca ağa, yumruk kadar sığırcıklardan ne istiyordu? Kimseye bir zararı olmayan kuşlara düşmanlık niyeydi?
Köyün yaşlılarından Hüseyin dede, Sığırtmaç İsmail, öğretmen ve birkaç kişi daha kalkıp yürüdüler. Ürkek, ağanın kapısını çaldılar.
Haşan Ağa, kuş tüyü minder ve halı yastıkta taş kesilmişti. Hüseyin dede, Sığırtmaç İsmail, öğretmen durmayıp dil döküyorlardı. Sonunda iri kehribar tespihi şakırdadı. Kalın boynundan kırmızı kılsız döşüne doğru kaynar bir ter yürüdü. Gözleri yuvasında döneledi:
– Ülen, siz kim oluyorsunuz da bana akıl veriyorsunuz? Benim aklımın sadakası sizin sürünüze yeter. Ne cesaretle karşımda konuşuyorsunuz? Bu ne kendini bilmezlik? Bu ne patavatsızlık haa?
Köylüler suspus olmuştu.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 194 Cevabı

Sonuçta yine ağanın dediği oldu. Sığırcıkların çığlık çığlığa direnmeleri de bir yarar sağlamadı. Sonunda can tatlı geldi. Bir akşamüstü kürem kürem uçup gittiler. Geride avuç avuç sıcak yumurtalar ve kabuğundan çıkmış yetim yavrular bıraktılar.
Sığırcıklar çok uzağa gitmemişti. Hemen bir köy ötede, Kuşkonmaz Dağı’nın çıplak yamaçlarına konmuşlardı. Buradan eski yurtları, canlarından birer parça bıraktıkları Sığırcık Kayası’nı da görebiliyorlardı.
Kuşkonmaz Dağı’nın eteğinde Kuruöz köyü vardı. Kuruöz; kendi hâlinde, küçük ve yoksul bir köydü. Ala sığırcıkları çıplak dağlarında görünce sevindiler. Çevredeki pınarların, kuyuların önüne birer yalak oluşturup kuşların su içmelerine yardımcı oldular. Şelek şelek ot, testi testi su taşıyıp yeni konuklarının yurt yuva tutmalarına katkıda bulundular.
Böylece günler, aylar geçti. Derken ekinler yetti. Çiftçiler, biçtikleri sapı bir uçtan harman yerine çekmeye durdular.
O gün ikindiye yakın hava karardı. Görülmüş şey değildi bu. Sanki gündüzleyin gece olmuştu. Gölgeler iyice koyulaştı. Gökyüzüne kara bir sac gelip kapandı. Yazıda yabanda çalışanlar korkuyla evlerine doğru adımlarını sıklaştırdılar. Başlarına gelecek felaketin “dolu” olacağından korkuyorlardı.
Ağanın köyü olan Çağırkan’ı kötü bir haber yaladı: “Çekirge bulutu Kale Gediği’ni aşmış, köye doğru geliyor. Geçtiği yerde tek yeşil dal bırakmıyor.” diye. Bu korkunç tufanı daha önce yaşamış olan yaşlılar, ellerini göğe açmış dua ediyorlardı: “Tanrım çoluk çocuğumuza, ağızsız dilsiz hayvanlarımıza acı, kışın tümümüz açlıktan kırılırız…”
Ertesi gün tan yeri ağarırken köylüler dışarı döküldüler. Çevrede uçup gidemeyen, ölen çekirge yığınları vardı. Her yan, yangın yerine dönmüştü. Ağaçların kabukları bile soyulup yenmişti. Dünkü yemyeşil dallar, bugün birer sevimsiz kuru çubuktular. Oysa Kuruöz köyüne çekirgeler hiçbir zarar verememişti. Çünkü ala sığırcıklar Kuruöz’ü ordu olup korumuştu.
Köylüler, ağanın konağının önünde toplandılar. Tümü parmaklarını, ürünlerine hiç zarar gelmeyen Kuruöz köyüne çevirmişlerdi. Sığırtmaç İsmail’in sesi herkesten çok çıkıyordu:
— Ağa, ağa ağzını değil, gözünü aç da Kuruöz köyüne bak. Bir Kuruöz’e bir de bizim köyümüze bak. Ala sığırcıkların korkusuna tüm çekirgeler bizim köyün üstüne yağdı. Sığırcıklar Kuruöz’ü ordu olup korudular. Çekirgeleri yaklaştırmadılar. Senin acımasızca kovduğun sığırcıklar, diye bağırdı…


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 195 Cevabı

Sözcük Çalışması

Soru: Okuduğunuz metinden hareketle aşağıdaki sözcükleri ve sözcük grubunu anlamlarıyla eşleştiriniz.

sığırcık – tufan – sığırtmaç – kehribar – patavatsızlık – döş – şelek- yalak – yazı – yaban – şafak

  • Cevap:

Büyükbaş hayvan güden kimse, sığır çobanı. ()
Sözlerinin nereye varacağını düşünmeden saygısızca konuşma, davranışlarına dikkat etmeme. ()
Göğüs, bağır. ()
Çok yoğun veya şiddetli şey. ()
Dağ, taş, kır. ()
Süs eşyası yapımında kullanılan, açık sarıdan kızıla kadar türlü renklerde, yarı saydam, kolay kırılır ve bir yere hızlıca sürtüldüğünde hafif cisimleri kendine çeken, fosilleşmiş reçineden yapılmış. ()
Hayvanların su içtikleri taş veya ağaçtan oyma kap. ()
Serçegillerden, siyah renkli, uzun gagalı, serçeden iri, ötücü bir kuş, çoğurcuk, çekirge kuşu. ()
Sırtta taşınan yük. ()
Güneş doğmadan az önce beliren aydınlık. ()

Soru: Yukarıdaki sözcüklerin ve sözcük grubunun anlamlarındaki koyu yazılmış harfleri sırasıyla kutucuklara yazarak şifreye ulaşınız. Bulduğunuz şifre hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Anlayalım, Yorumlayalım

Soru: Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

Soru: 1) Ağanın adamları, sığırcıkları köyden uzaklaştırmak için ne yapıyorlar?

  • Cevap:

Soru: 2) Sığırcıklar hangi dağın yamaçlarına konuyor? O dağın eteğindeki Kuruöz köyü halkı, sığırcıklara nasıl davranıyor?

  • Cevap:

Soru: 3) Aylar sonra bir gün ağanın köyüne gelen haber nedir?

  • Cevap:

Soru: 4) Çekirgeler neden Kuruöz köyüne zarar vermiyor?

  • Cevap:

Soru: 5) Köylülerin özellikle Sığırtmaç İsmail’in ağaya söyledikleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

  • Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 196 Cevabı

Soru: Okuduğunuz metnin serim, düğüm ve çözüm bölümlerini özetleyiniz.

  • Cevap:

Serim bölümü:
Düğüm bölümü:
Çözüm bölümü:

Soru: Aşağıdaki atasözlerinden hangisi okuduğunuz metnin ana fikrini destekler niteliktedir? İlgili kutucuğu işaretleyiniz.

  • Cevap:

Serçeden korkan darı ekmez. ()
Ağanın alnı terlemezse ırgatın burnu kanamaz. ()
Rüzgâr eken fırtına biçer. ()
Kuş kanadına kira istemez. ()

Soru: Hikâyede anlatılan olaylardan birine günlük hayatınızdan bir örnek yazınız.

  • Cevap:

Soru: Nesli tükenmekte olan hayvanlardan hangilerini biliyorsunuz? Sizce bu hayvanların neslinin tükenmemesi için neler yapılabilir?

  • Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 197 Cevabı

Soru: Okuduğunuz metinde Haşan Ağa sığırcıkları köyden uzaklaştırarak doğal dengenin bozulmasına sebep olmuş ve köy çekirgelerin istilasına uğramıştır. “Doğal dengenin bozulması ne demektir?” sorusu üzerine düşününüz ve doğal dengenin korunmasına katkı sağlayan üç hayvan belirleyip örnekteki gibi açıklayınız. İlgili yerlere belirlediğiniz hayvanların resimlerini çizebilir veya fotoğraflarını yapıştırabilirsiniz.

Arılar bal yapmanın yanı sıra tozlanmayı da sağlar Tozlanma, bitkilerin yaşamını etkileyen önemli bir faktördür insanları ve hayvanları besleyen bitkiler tozlanma ile var olabilir Arıların zarar görmesi, bitkilerin de zarar görmesi anlamına gelmektedir

  • Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 198 Cevabı

Soru: Okuduğunuz metinde geçen bazı deyimlerin ünsüz harfleri aşağıda verilmiştir. Bu deyimleri bulunuz. Deyimlerin anlamlarını atasözleri ve deyimler sözlüğünden bularak metne katkılarını belirleyiniz. Deyimleri birer cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

1.
2.
3.
4.

Soru: Aşağıdaki görsellerde metinde geçen bazı kişi ve unsurlar verilmiştir. Bu kişi ve unsurları metinde öne çıkan özelliklerine göre örnekteki gibi birer sıfatla belirtiniz.

  • Cevap:

Soru: Aşağıdaki kutucuklarda verilen ekleri örnekteki gibi sözcüklere getiriniz. Oluşturduğunuz sözcüklerdeki eklerin bu sözcüklere kattığı anlamları belirleyiniz.

Yukarıdaki etkinlikte görüldüğü gibi “-cik, -ce, -msi” gibi ekler alarak “küçülme, yakın olma, azalma gibi” anlamları kazanmış sıfatlara küçültme sıfatları denir.

  • Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Yıldırım Yayınları Sayfa 199 Cevabı

Soru: Aşağıdaki altı çizili sıfatların anlamlarını güçlendirmek için örnekteki gibi bu sıfatların ilk ünlüsüne kadar olan kısmın sonuna “m, p, r, s” harflerinden uygun olanları getirerek noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:

Bembeyaz bulutlar gökyüzünde salınıyor.
…koca adamı daha ne kadar bekleteceksin?
…karanlık bir geceydi.
…temiz odayı görünce içim rahatladı.

Soru: Aşağıdaki cümlelerde geçen sıfat tamlamalarının altını çiziniz. Sıfatların cümleye kattığı anlamları örnekteki gibi noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:

İki çocuk derenin kenarında oynuyordu (sayı)
Ali amcam büyükçe zeytin ağacının altında oturuyor. ()
Çocuklar dik yokuştan aşağıya doğru kayıyorlardı ()
Gökyüzünde gri bulutlar belirmişti ()
Birinci caddeden sola dönünce parkı görürsünüz. ()
Kütüphaneden hangi kitabı alacaksınız? ()
Sivri tepenin eteğinde bizim köyümüz var. ()
Yemyeşil vadinin göz kamaştıran güzelliği var. ()
Bahçemize irice bir köpek gelmiş. ()

Konuşalım, Anlatalım

Soru: Aşağıda verilen sözcük ve sözcük gruplarından istediklerinizi kullanarak “insanların hayvanlara karşı sorumlulukları” konusundaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Konuşma öncesinde konuyla ilgili beyin fırtınası yapınız.

sahipsiz hayvanlar-hayvan hakları-beslemek-eziyet-evcil hayvan-sağlıklı ortam-yetkili-duyarlı olmak-canını yakmamak-sahiplenmek

  • Cevap:

Düşünelim, Yazalım

Soru: “Hayvan sevgisi” konulu bir hikâyeyi defterinize yazınız. Hikâyeyi yazarken yazınızı zenginleştirmek için sıfat ve ad tamlamaları kullanınız. Yazınızda uygun geçiş ve bağlantı ifadeleri kullanmaya özen gösteriniz.

  • Cevap:

ARAŞTIRALIM HAZIRLANALIM

Soru: Günlük gazete ya da dergilerden mevsimler, iklim değişikliği gibi konularla ilgili haber metni, makale, görsel veya afiş bularak sınıfınıza getiriniz.

  • Cevap:

Soru: Sınıfınıza doğa seslerinin yer aldığı bir CD getiriniz.

  • Cevap:

6. SINIF TÜRKÇE DERS KİTABI CEVAPLARI YILDIRIM YAYINLARI DİĞER SAYFALAR İÇİN TIKLAYINIZ

6. SINIF DERS KİTABI CEVAPLARI (DİĞER DERSLER)

Yorum yapın