Ateş Yakmak Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Ateş Yakmak'ın Fotoğrafı

Kitap Ateş Yakmak
Yazarı Jack London
Türü Romanlar
Kategoriler Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1902

Jack London tarafından 1902 yılında kaleme alınmış olan Ateş Yakmak kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Ateş Yakmak pdf, Ateş Yakmak konusu, Ateş Yakmak karakterleri, Ateş Yakmak yorumları, Ateş Yakmak açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Ateş Yakmak – Jack London


Ateş Yakmak Kitabının Konusu

Kitaptaki Ateşi Aydınlatmak, Jack London’ın gençliğinde altın aramak için gittiği Kuzey Kutbu’na yakın bölgelerde gerçekleşen bir olayın hikâyesi olup, ölümle tek başına yüzleşen bir insanın hayatta kalma mücadelesini anlatmaktadır.


Ateş Yakmak Kitabının Özeti

Sıcaklığın −75 °F’ye (−59 °C) düştüğü bir kış gününde Yukon Nehri’ni çevreleyen ormanlarda yürüyüşe çıkar. Bu gibi durumlarda yalnız seyahat etmeye karşı uyarıları göz ardı ederek, sadece bir köpek eşlik eder. Hayvanın içgüdüleri onu aşırı soğuğun tehlikeleri konusunda uyarır, ancak köpek gönülsüzce adamı takip eder. Donmuş bir dereyi takip ederlerken, adam karın gizlediği ince buz parçalarından kaçınmaya özen gösterir. Amacı, o akşam saat altıya kadar kamplarında bir grup arayıcıya ulaşmaktır.

Öğlen yarımda adam durur ve ısınmak ve öğle yemeğini yiyebilmek için bir ateş yakar. Yürüyüşe devam ettikten kısa bir süre sonra, yanlışlıkla buzu kırar ve ayaklarını ve alt bacaklarını ıslatır, onu durmaya ve kendini kurutmak için başka bir ateş yakmaya zorlar. Bu ateş için bir ağacın altında bir yer seçtikten sonra, alevleri beslemek için etrafındaki çalı yığınından ince dallar çeker, bu hareketin titreşimleri sonunda büyük miktarda karın üstteki dallardan aşağı yuvarlanmasına ve yangını söndürmesine neden olur. Adam, ekstremitelerinde hızla his kaybetmeye başlar ve başka bir ateş yakmak için acele eder, şimdi aşırı soğuğun oluşturduğu hayati tehlike hakkındaki uyarıları anlamaya başlar. Ateşi yakar, tüm kibritlerini tutuşturur ve bu süreçte elindeki uyuşukluktan dolayı kendini yakar.

Başka bir ateş yakmaya gücü olmayan adam, köpeği öldürmeyi ve vücut ısısını kullanarak kendini kurtarmayı düşünür, ama elleri o kadar katıdır ki, ne hayvanı boğabilir, ne de boğazını kesmek için bıçağını çekebilir. Sonunda, kampa doğru koşarak kan dolaşımını düzeltmeye çalışır, ancak karda birçok kez tökezler ve düşer. Adam soğuğun kendisini yavaş yavaş dondurduğunu hisseder ve sonunda uykuya dalar ve hipotermiden ölür. Cesedini bulduklarında köpek, kampta yiyecek ve barınak bulmak için hava karardıktan sonra cesedi terk eder.


Ateş Yakmak Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Bu hikâyenin iki versiyonu var. İlki 1902’de, diğeri 1908’de yayınlandı. 1908’de yazılan hikâye, sıklıkla antolojiye giren bir klasik haline gelirken, 1902 hikâyesi daha az bilinir.
  • Ateş İnşa Etmek”, insan ile doğa arasındaki çatışmayı betimleyen natüralist hareketin sık sık alıntılanan bir örneğidir.
  • Aynı zamanda Londra’nın Yukon Bölgesi’ndeki kişisel deneyimlerini de yansıtıyor.
  • Yazar geçirdiği bu yılları, Beyaz Diş, Vahşetin Çağrısı isimli kitaplarında da anlatmıştır.

Ateş Yakmak Kitabının Açıklaması

Jack London, Kuzey topraklarını konu alan eserlerinde okurlarını buzla sarmalanmış bir diyarda adım adım gezdirir. Biri 1902’de, öbürü 1908’de yayımlanan ve “Ateş Yakmak” başlığını paylaşsalar da birbirlerinden olay örgüsü yönünden ayrılan iki hikâyeyle, “Yaşama Azmi” adlı üçüncü bir hikâyenin bir araya getirildiği bu derlemede de Jack London insanın buz kaplı doğayla ve kendi benliğiyle yüzleşmesini anlatır. Gençliğinde Klondike bölgesine altın aramaya giden ve soğuğun hüküm sürdüğü bu topraklarda bizzat yaşamış olan London, Alaska’dan Yukon’a, Kolondike’ten Kanada tundralarına kadar yörenin coğrafyasına ve sakinlerine oldukça hâkimdir. Jack London’ın karakterleri Kuzey’in dört bir yanda uzanan bembeyaz topraklarında vahşi doğanın gücüyle amansız bir mücadele halindedir. Doğanın, soğuğun ve pekiyi bilmedikleri bir coğrafyanın pençesinde, hayata tutunmaya çalışırlar. Ve ateş yakmak, bu varoluş mücadelesinin ilk adımıdır.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın