Ya Tahammül Ya Sefer Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Ya Tahammül Ya Sefer'in Fotoğrafı

Kitap Ya Tahammül Ya Sefer
Yazarı Mustafa Kutlu
Türü Hikaye Kitapları
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 2016

Mustafa Kutlu tarafından 2016 yılında kaleme alınmış olan Ya Tahammül Ya Sefer kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Ya Tahammül Ya Sefer pdf, Ya Tahammül Ya Sefer konusu, Ya Tahammül Ya Sefer karakterleri, Ya Tahammül Ya Sefer yorumları, Ya Tahammül Ya Sefer açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Ya Tahammül Ya Sefer – Mustafa Kutlu


Ya Tahammül Ya Sefer Kitabının Karakterleri

Asım Bey: Kilolu bir adamdır. Ayrıca Üniversite de profesördür.

Kerim: Köyden getirilip Murat’ın yanına bırakılmış yetim bir çocuktur.

İlhan: Asım Bey’in oğludur. Zayıf bir gençtir. İktisat öğrencisidir.

Murat: Üniversitede öğrencisidir. İlhan’ı teslim alan Dava arkadaşlarıdır.

Fethanet Hanım: Asım Bey’in karısıdır. Çok makyaj yapar.

Yunus Bey: Zayıf ve kel bir Milletvekilidir.

Neslihan: Yunus Bey’in eşidir.

Nalan: Asım Bey ve Fethanet Hanım’ın kızlarıdır.

Cevat: Nalan’ın sevgilisidir.

Veysel: İlhan’ın hukukçu üniversite arkadaşıdır.

Hüseyin Avni: Yaşlı bir esnaftır. Hızlı konuşan esprili bir adamdır.

Hüsnü Efendi: Kendi halinde yaşını almış bir adamdır.

Nazım Usta: Güzel giyinmeyi seven kunduracı bir esnaftır.

Ayhan Bey: Doktor, Asım Bey’in dava arkadaşlarındandır.

Eleni: Ayhan Bey’in eşidir.


Ya Tahammül Ya Sefer Kitabının Konusu

Ya tahammül ya sefer, yakın geçmişimizde böyle düşünen insanların, nesillerin nasıl bir araya geldiklerini, sonra dağıldıklarını, kişiliklerinden ve olmaları gereken yerlerden nasıl uzaklaştırıldıklarını ele alır.


Ya Tahammül Ya Sefer Kitabının Özeti

Medreseden yapılmış bir yurtta, yüksek bir ideal etrafında birleşen genç öğrenciler vardır. Durumlarını şöyle ifade ediyorlar: Hareketimiz bir sorumluluk hareketidir. Davamız hayata uymak değil, hayatımızı Hakk’a uydurmaktır.

Herhangi bir menfaat beklentisinden uzak, samimi bir şekilde kendi aralarında sohbet ederler. Kardeşlerinin izinden gitmeye çalışırlar. Bu kişiler Yunus, Osman, Asım ve Murat’tır. Onlar sadece iyi arkadaşlar değil, aynı zamanda davacılar. Ülkenin geleceği hakkında derin düşünceleri var, yaptıkları ve yapmak istedikleri birçok şey var. Farklı bir heyecanla çıkardıkları derginin her sayısı lise arkadaşları tarafından dağıtılıyor. Zamanı gelince bu dört arkadaş ayrılırlar. Her biri farklı bir hayata giriyor. Geride sadece Murat kalır. İdeallerine sadık kalan tek kişi o. Asım, cep harçlığı için birlikte çalıştığı Nuhzade Kemalettin Bey’in kızı Fethanet Hanım ile evlenir. Bir zamanlar “ideal” olarak nitelendirdiği ideal değerlerinden uzaklaşır. Hem okuyor hem de akademik kariyer yapıyor. Bunları yaparken de ona huzur veren tüm hislerini kaybeder. Profesör Asım Bey’in de pek anlaşamadığı bir oğlu vardır. İlhan, babasının kendisine yabancılaşmasını tiksintiyle izliyor. Kendi döneminde çıkardığı dergiler ve yazdığı yazılar, oğlu İlhan için çok değerli ders levhaları haline geldi. Ailesinde aradığı huzuru bulamayan ve evden ayrılan İlhan, babasının bir zamanlar kaldığı ülkeye gitti. Yurtta Veysel ile tanışır. İki genç zamanla birbirlerine bağlanırlar. İlhan; Veysel’e “Babama benzemek istemiyorum.” diyor.

Asım Bey’in çalışma arkadaşlarından Yunus, avukat olur. Yunus, Erzurum ileri gelenlerinden bir müftünün kızı Neslihan ile evlenir. Ofisinin soğuk ve donuk duvarlarıyla uğraşarak geçen yılların ardından mutluydu. Önce milletvekili, sonra bakan oluyor. Eşi Neslihan Hanım ile toplantılara katılır. Karısını açar. Neslihan Hanım kocasına karşı gelemez, her gece ağlamaya başlar. Murat davası uğruna evlenemez. Meslektaşı Kerim ile birlikte yayıncılık işine girer. Fikir kitapları basıyorlar. Hayat satmayan fikir kitaplarıyla çalışmaz. Bu fikir kitapları sadece matbaada yer kaplar. İlhan, arkadaşı Veysel’in çok övdüğü Murat Bey ile tanışır. Büronun dağınıklığı ve başına gelen tatsız olay İlhan’ın ağabeyi Murat’a yabancılaşmasına neden olur. Bu tatsız olay, Murat Bey’in borcunu ödemediği için kâğıt satıcısından güzel bir azar almasıyla olur.

Dışarı çıktıklarında İlhan ve Veysel arasında sıkı bir tartışma çıkar. İlhan, hem babasının hayatından aldığı dersi hem de Murat’ın geldiği noktayı gözden geçirir. Murat Bey’in onları aldattığını söylüyor. Murat, davaya atanan sefil bir hayatın sonunda ölür. Murat’ın cenazesi Asım Bey ve Bakan Yunus Bey için tam bir baskı olacaktır. İlhan Murat’ın tabutunu omuzlayan gençleri uzaktan izliyorlar. İmam, cemaatten helal isteyince Asım Bey, “Neyi helal edecekler? Alacaklı Murat’tı!

Veysel, atandığı kasabada bir kitapçı açar. Murat, kardeşinin ideallerini yaşatmak için çalışır. Bu arada evlenir. Veysel İlhan’a bir mektup yazar. İlhan mektubu şöyle anlatıyor: “Veysel son sözlerini utanarak söylüyor, neredeyse kulağıma fısıldıyor. Muhtemelen bir sonraki seçimlerde aday olacağım.”


Ya Tahammül Ya Sefer Kitabının Açıklaması

İnandığımız, uğruna pek çok şeyi göze aldığımız “dava”lar. Birlikte yürünecek bir yol. Bizimle aynı duyguları, fikirleri paylaşan arkadaşlar. Ancak onlarla var olabileceğimizi, hayatımızın bir mana kazanabileceğini düşünürüz. Ya tahammül ya sefer, yakın geçmişimizde böyle düşünen insanların, nesillerin, nasıl bir araya geldiklerini, sonra nasıl dağıldıklarını, şahsiyetlerinden ve bulunmaları gereken yerlerden nasıl uzaklara sürüklendiklerini ele alıyor. Bu insanların açmazlarını, acılarını dile getiriyor.


Yorum yapın