Kitap | Taras Bulba |
Yazarı | Nikolay Vasilyeviç Gogol |
Türü | Romanlar |
Kategoriler | En Çok Okunanlar Okunması Gerekenler |
Yayın Yılı | 1835 |
Nikolay Vasilyeviç Gogol tarafından 1835 yılında kaleme alınmış olan Taras Bulba kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Taras Bulba pdf, Taras Bulba konusu, Taras Bulba karakterleri, Taras Bulba yorumları, Taras Bulba açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!
İçindekiler
Taras Bulba – Nikolay Vasilyeviç Gogol
Taras Bulba Kitabının Karakterleri
Taras Bulba: Adı geçen kitabın ana karakteridir. Gözü kara ve cesur bir adam olan Taras Bulba, Oğulları ile beraber kazak savaşına katılırlar.
Andrey ve Ostap: Taras Bulba’nın oğullarıdır.
Taras Bulba Kitabının Konusu
Taras Bulba – Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün Ukrayna Kazakları’nın 15. yüzyıldaki yaşamlarını, savaşlarını ve zaferlerini destansı bir dille anlattığı romanıdır. Ayrıca gözü pek savaşçı Taras Bulba ile oğullarının Kazak Ordusu’ndaki yiğitliklerini konu edinir.
Taras Bulba Kitabının Özeti
Kitap, Taras Bulba’nın iki oğlu Andrey ve Ostap’ın Ortodoks ilahiyat okulundan dönüşüyle başlıyor. Tüm Kazaklar gibi asıl eğitimin asker meydanında alındığını düşünen Taras Bulba da oğulları ile birlikte Kazak askerlerinin bulunduğu Zaporozhye’ye doğru yola çıkar. Çünkü bir Kazak sadece savaştaki cesaretiyle hatırlanır ve tam bir Kazak olur. Hayattaki tek görevleri dinlerini ve milletlerini Katolik Polonyalılardan, cahil Tatarlardan, Yahudilerden ve Türklerden korumaktır.
Çok geçmeden Polonyalılara bir sefer başlar. Taras Bulba, her iki oğlunun da büyük komutanlar olacağından gurur duyuyor. Ancak Andrey, Kiev’de tanıştığı Polonyalı lordun kızının da kuşatma altındaki şehirde olduğunu öğrenir. Onu bir kez daha görmeyi umarak şatoya gider; Ama onu görünce duygularına yenik düşer. Orada kalmaya karar verir ve kaçtığını Kazaklara bildirir.
Çatışmalar devam ederken, Tatarların Zaporozhye’ye baskın düzenlediği haberleri geliyor. Kazaklar orduyu bölmeye karar verirler. Ordunun başına kuşatma altında olan Taras Bulba seçilir; Polonyalılara ağır kayıplar verir ve Polonya zırhıyla onlara karşı savaşan oğlunu kendi tüfeğiyle öldürür. Ancak sayıları azalan Kazaklar fazla dayanamazlar ve savaşı kaybederler. Taras Bulba ağır yaralı olarak kurtulur. Aylar sonra kalktığında, başına konan ödülü görmezden gelerek oğlu Ostap’ın izini sürmek için Polonya’ya geri döner. Ancak Taras Bulba’nın umutları suya düşer ve Ostap’ın işkenceden ölmesini izlemek zorunda kalır.
Yakalanmak üzereyken şehri terk etmeyi başarır ve kısa süre sonra onun intikamını almak için yüz yirmi bin Kazak askeriyle geri döner. Polonya ordusu yenildi; ancak Taras Bulba, Kazakların genç lideri Polonya barış teklifini kabul ettiğinde atamaya karşı çıkıyor. Polonyalıların sözlerini tutmayacaklarını söyleyerek, alayıyla birlikte birçok tümen daha alarak Polonya şehirlerine saldırdı. Evler, manastırlar yakılır, herkes kılıçtan geçirilir. Polonya ordusu, sayıları azaldıkça geri çekilen Kazakların peşine düşer. Taras Bulba’nın muzaffer hayatı, Dinyester nehri kıyısında sona erer.
Taras Bulba Kitabının Açıklaması
Özünde bir başkaldırının destanı olan Taras Bulba, Rus edebiyatının öncülerinden Nikolay Vasilyeviç Gogol’ün sıradışı eserlerinden biri. Gözüpek savaşçı Taras Bulba ile oğullarının Kazak Ordusu’ndaki yiğitliklerini ele alan bu roman, Gogol’ün edebiyatını anlamak için önemli ipuçları içeriyor.
Yalnızca “can verip şan almak” için yaşayan Kazakların hem Türkler, Tatarlar, Lehler gibi diğer etnik gruplarla hem de birbirleriyle giriştikleri şiddetli çatışmaları anlatıyor Taras Bulba. Rus edebiyatının babası Gogol, diğer eserlerindeki şiirselliği koruyarak, ama bir savaş epiğine uygun bir anlatımla işliyor eserini.
Gogol’ün Kazak kültürüne duyduğu sevgi ve özlemin bir ürünü olarak görülebilecek olan Taras Bulba, Rus edebiyatının olduğu kadar dünya edebiyatının da başyapıtlarından biri.