Toprak Ana Kitabının Konusu, Özeti, Karakterleri, Açıklaması, PDF, Yorumları, Yazarı

Toprak Ana'nın Fotoğrafı

Kitap Toprak Ana
Yazarı Cengiz Aytmatov
Türü Romanlar
Kategoriler En Çok Okunanlar
Okunması Gerekenler
Yayın Yılı 1963

Cengiz Aytmatov tarafından 1963 yılında kaleme alınmış olan Toprak Ana kitabı hakkındaki tüm bilgiler sitemizde.
Toprak Ana pdf, Toprak Ana konusu, Toprak Ana karakterleri, Toprak Ana yorumları, Toprak Ana açıklaması ve ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda!



Toprak Ana – Cengiz Aytmatov


Toprak Ana Kitabının Karakterleri

Tolunay: Gençlik yıllarında güzel ve bir o kadarda çalışkan olan kitabın ana karakteridir.

Savankul: Azimliği ve çalışkanlığı ile bilinen Kara bıyıklı esmer tenli bir delikanlıdır.

Kasım: Eşini seven, babasına benzeyen iyi bir evlattır.

Muslubeg: Abisi Kasım gibi oda babasına benzeyen, müzikle ilgilenen bir karakterdir.

Caynak: Annesine benzeyen karakterdir.

Aliman: Genç, esmer ve güzel bir dağ kızıdır.


Toprak Ana Kitabının Konusu

Toprak Ana, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un 1963 tarihli romanıdır. Roman, İkinci Dünya Savaşı sırasında üç oğlunu, kocasını ve gelinini kaybeden bir kadının toprakla konuşmasını konu edinmiştir.


Toprak Ana Kitabının Özeti

Tolunay, Savankul’a aşık olur ve evlenirler. Tek bir idealleri vardır. Kendi topraklarını sürmeleri için yeterli bir tarladır.

Tolunay evlendikten sonra üç erkek çocuk dünyaya getirir. Bu çocuklar zamanla büyür ve Savankul köye ilk traktörü getirir. Toprağı işlemek artık daha kolay hale gelmiştir. Çocuklar büyüdüğünde, en büyükleri olan Kasım, babası gibi biçerdöver de çalışmaya başlar. Muslubeg çiftliğin konsolunda sekreter olarak çalışır. En genç Jainak, şehirde okuyor ve öğretmen olmaya çalışır.

Kasım Aliman adında güzel bir kızla evlenir. Ancak traktör de çalışmaya devam eder. Tolunay bu duruma çok sevinir. Bundan daha mutlu olamayacağını düşünür. Günler böyle geçerken bir gün savaşın çıktığı haberi öğrenilir. Tüm köylerden insanlar orduya çağrılır ve Kasım da çağrılır. Ondan sonra Savankul ve Muslubeg’e yazılırlar. Evde sadece Tolunay, Aliman ve Çaynak kalır. Artık tüm köylüler cephedeki askerler için çalışmaya başlar.

Savaş devam ederken Çaynak evdekilerden habersiz orduya gider. Köylüler savaşın yol açtığı açlığa ve sefalete zar zor katlanıyorlar. Birgin Savankul ve Kasım’ın cephede şehit olduğu haberleri geliyor. Her iki kadın da bu haberle yıkılır. Bir süre sonra Çaynak’ın da savaşta kaybolduğu haberi gelir. Yeni hayatlarında artık dullar. Tolunay gelini için üzülür. Kocasını kaybeden Aliman kendini çok yalnız hisseder. Bu sırada köylerine bir çoban gelir ve Aliman ile bu çoban arasında bir ilişki olmaya başlar. Aliman hamile kalır.

Tolunay her şeye rağmen geliniyle ilgilenir. Aliman’ın mide şişkinliğini görmezden gelir. Aliman bu durumdan çok utanır. Bir gece Aliman’ı yatağından kalkarken gören Tolunay, Aliman’ın doğum yaptığını görür. Doğum yapmakta zorlanan Aliman’ı kasabaya götürmeye çalışırken bir çocuk doğar ama Aliman ölür. Tolunay bu bebeği de torunu gibi sahiplenir ve zor şartlar altında yetiştirmeye çalışır.


Toprak Ana Kitabı Hakkında Bilgiler

  • Aytmatov bu romanı ile Lenin Ödülü’ne layık görülmüştür.

Toprak Ana Kitabının Açıklaması

Erkekleri askere alınan köylerde geride kalanların çektiği sıkıntılar etkileyici bir üslupla anlatılır. Eldeki yetersiz yiyeceğin muhtaç olandan başlanarak dağıtılması, dört gözle beklenen hasat zamanları, umutların hasat zamanına ertelenmesi, savaş yüzünden ürünün hemen hepsinin merkezden istenmesi, boşa çıkan umutlar, yine açlık, sefalet, bir yandan cepheden gelen ölüm haberleri, umutsuz bekleyişler, savaşın uzun sürmesi üzerine aşağı çekilen cepheye çağrılma yaşı, yine gidenler, ayrılıklar, gözyaşları… Yani tek kelimeyle ve bütün zulmetiyle; savaş.

(Tanıtım Bülteninden)


Yorum yapın