Yazar | Sinan Canan |
Doğum | 1972, Ankara |
Meslek | Akademisyen, Biyolog ve Araştırmacı |
Sinan Canan kimdir, Sinan Canan’ın eserleri nelerdir, Sinan Canan kaç yaşındadır, Sinan Canan kaç yılında ve nerede doğmuştur, Sinan Canan’ın hayat hikayesi ve Sinan Canan hakkında ayrıntılı bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz!
İçindekiler
Sinan Canan Kimdir?
Profesör Doktor Sinan Canan 1972 yılında Ankara’da doğmuştur. İlk ve orta öğretimini de yine Ankara’da tamamlamıştır. Daha sonrasında üniversite eğitimine de Ankara’da devam etmiştir. 1995 yılına gelindiğinde Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Bu eğitim sürecinin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji – Embriyoloji Analabilim Dalı’nda yüksek lisans yapmıştır. Yine aynı kurumda Fizyoloji Anabilim Dalı’nda ise doktora eğitimini tamamlamıştır. Tüm bu süreçler içerisinde sinir bilimleri ve deneysel epilepsi konuları üzerinde farklı çalışmalar sürdürmüştür. Sinan Canan 2010 yılına gelindiğinde Fizyoloji doçenti unvanını almıştır. Ankara Başkent Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dalı’nda tam 5 yıl boyunca, Ankara Turgut Özal Üniversitesi Fizyoloji Anabilim Dalı’nda 1 yıl, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı’nda 4 yıl boyunca öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.
Son yıllarda gerçekleştirdiği bilimsel araştırmalarını kaotik ve fraktal özellikli konulara yoğunlaştırmıştır. Aynı zamanda Sinan Canan kaos teorisi, karmaşıklık, doğadaki biçimler, öğrenme, fraktal geometri, lisan, afazi, zihin ve beyin gibi birçok farklı konuda ülke çapında birçok farklı insana konferanslar ve programlar düzenlemektedir. Kimsenin Bilmeyeceği Şeyler ve Değişen Beyim adlı kitapları da bulunmaktadır.
2013 yılına gelindiğinde ise Beyin’i kurmuştur ve halen başkanlığını sürdürmektedir. Burada bilimsel anıları araştırma gibi son derece ciddi çalışmalar sürdürülmektedir. Sinan Canan birçok farklı eser kaleme almıştır. Eseleri genellikle uzman olduğu konularda ve doğrudan insan ile ilişkilidir. Özellikle insan beynine yönelik olarak gerçekleştirdiği çalışmalara kitaplarında sıklıkla yer vermektedir. Beynin ve insan düşüncelerinin ortaya çıkarttıkları kitaplarında yer alan konular arasında bulunmaktadır. Bununla birlikte insan beyninin sırları, beyni geliştirmek, insanın kendisinde barındırdığı sırlar gibi birbirinden farklı konular da kitapları içerisinde yer almaktadır. Sinan Canan’ın eserleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
Sinan Canan’ın Eserleri
- İFA: Beden
- İFA: İlişkiler ve Stres
- Kimsenin Bilmeyeceği Şeyler
- Fraktal Düşünceler
- Değişen Beynim
- Dijital Gelecekte İnsan
- Beynin Sırları
- Kendimi Keşfediyorum
- Gelecekten Beyin Öyküleri
- İnsan Odaklı Liderlik
- Unutulacak Şeyler
Tüm bu eserlerinin isimlerinden dahi anlaşıldığı üzere, daha çok insan odakları eserler ortaya koymaktadır. Bu Sinan Canan’ın uzman olduğu alan ile doğrudan ilişkili olduğundan son derece doğaldır. Kaleme aldığı eserlerde daha çok insanın keşfedilmemiş noktalarında vurgu yaparken, insanın düşüncelerini ve beynini etkileyen unsurlarda yer vermektedir. Bununla birlikte insan anılarının nasıl işlediği ve insanın kendisini nasıl keşfedeceği gibi konularda eserleri içerisinde yer almaktadır. Okuyucuya bilimsel araştırmalara dayanarak birçok farklı önemli nokta sunmaktadır. Ele aldığı eserler ise okuyucuları tarafından sevilerek dile getirilmektedir.
Sinan Canan Sözleri
- Hayatımızı kolaylaştırmayı vadeden cihazlar, dünyayı yavaş yavaş bize dar ediyor.
- Hayatımızı gereksiz yere karmaşıklaştırmak, bu çağda en mahir olduğumuz işlerden biri.
- Günümüzün en önemli sorunu eğitim sistemimizin parçalı ve uzmanlığa dayalı, ezberci anlayışıdır.
- Bilmediğini bilmek en iyisidir. Bilmeyip de bildiğini sanmak tehlikeli bir hastalıktır.
- Önemsiz denebilecek hiçbir olayın vuku bulmadığı bu kâinatta özgür iradeyle donatılmış olan SEN, her nefesinden sorumlusun aslında!
- Yeryüzünde dolaşan canlıların Allah katında en kötüsü, anlamayan ve düşünmeyen sağırlarla dilsizlerdir.
- Seni zapt etmek isteyen tüm sistemler, önce korkularını kullanır.
- İnandığım bir şey daha var: Küçük çabaların büyük sonuçlar doğurabilme yeteneği…
- Düşünemeyen, çağını okuyamayan, her şeyden öte, tatminsiz ve umutsuz bir neslin nelere mal olabileceğini bilmiyorlar, belki de bilmek istemiyorlar…
- Kavga insanla kader arasında değil artık, insanla kelime arasında.
- İnsanoğlunun kazanmakta/yakalamakta en çok zorlandığı (ama aynı zamanda da içine en kolay girebildiği) beceri; anda kalabilme, şimdide olabilme becerisidir.
- Kutsalları ve tabuları yıkmanın moda olduğu günümüzde neyi yıktığımızı, neyle mücadele ettiğimizi iyi düşünmek, entelektüel zihinlerin birinci görevi olmalı.
- Tevazu, sürekli olarak deneyime açık kapı bırakan, öğrenme hevesini körükleyen ve “tamamlanmışlık” hissini engelleyen içsel bir kalitedir.
- Yaşamda fark yaratan insanlar; herkesin gördüğünü görüp, kimsenin düşünmediği gibi düşünebilen kimselerdir.
- Önce fark edecek, sonra eyleme geçeceksin; zira eyleme dönüşmeyen farkındalık, pişmanlıktır.
- Anlamlarını bilmediğimiz kelimelerle konuşuyor, karşımızdakinin söylediğini ancak kendi tanımlarımızla anlayabiliyoruz.
- Ya hatırlamamız gereken bir şeyleri hep unutuyorsak? Ya unutulması gereken şeyler zihnimizi sürekli meşgul ediyorsa?
- Kendini bilen insan, gördüğünü sandığı her şeyin bir hayal olabilme ihtimaline hazırlıklı, gerçekliğin tüm boyutlarına karşı zihni açık ve “uyanık” olan insandır.
- Herkes, içinde bir yerlerde bir şeylerin yanlış gittiğini fark ediyor olmalı.
- Tabiatı anlamamış, tabiattan kopmuş bir insanın “gerçekleri” bizzat kaynağından duysa bile hakkıyla anlayabilme ihtimali yoktur.
Sinan Canan Alıntıları
- Önce konuşmaktan ziyade susmanın bir insani erdemi olduğunu hatırlamak faydalı olabilir.
- Seçim benim, en azından müzik konusunda. Az şey değil bence, hatta bayağı bir lüks bu devirde.
- Bir insanın düşüncesinin sınırları, dil yeteneğinin sınırları tarafından belirlenir.
- Zihin kontrolü paranoyası” ile zihin kontrolü, aslına bakarsanız en yaygın kontrol yöntemlerinden biridir.
- Einstein fizikten, Darwin biyolojiden, Bach ve Dede Efendi müzikten emekli olamamıştı.
- Bilgi karşısında tevazu, minnet ve gayret, insana en yakışan haller arasındadır.
- Zihnimiz neye izin veriyorsa “biz” onu algılayabiliriz.
- Alışkanlıkları kırmak, rutinleri zorlamak ve değiştirmek her zaman en zenginleşririci ve en geliştirici deneyimlerin kapısını aralar.
- Rutin ve yeknesak faaliyetler, beynimiz için yavaş etki eden zehirler gibidir. O yüzden erişkinlik döneminin belki de en önemli gerekliliği, zihnen ve bedenen aktif bir yaşamdır.
- Beyni anlamaya çalışan en gelişmiş aracımız yine beynin kendisidir.
- Beynimiz bölük pörçük de olsa gelmeye devam eden sinyallerden, muhteşem bir dünya tasviri çıkarabilecek şekilde tasarlanmıştır.
- Hafızayı, beynin diğer işlevlerini kuvvetlendirmenin yolu, onu farklı işlere, farklı deneyimlere zorlamak.
- Tecrübeyle gelişen, değişen ve bir anı bir anıyla eşit olmayan bir algılama cihazına sahibiz.