Genç Araştırmacılar Nobel Ödüllü Bilim İnsanlarıyla Tanışıyor

Genç Araştırmacılar Nobel Ödüllü Bilim İnsanlarıyla Tanışıyor

Genç Araştırmacılar Nobel Ödüllü Bilim İnsanlarıyla Tanışıyor

Nobel ödüllü bilim insanlarıyla birlikte beş gün geçirmek ister miydiniz? Her yıl Almanya’nın Lindau şehrinde ekonomi, fizyoloji veya tıp, kimya, fizik alanlarında Nobel Ödülü kazanmış saygın bilim insanları ile üniversitelerin lisans, lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) öğrencileri ve doktora sonrası araştırmacılardan oluşan genç nesil Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı’nda bir araya geliyor.

Genç Araştırmacılar Nobel Ödüllü Bilim İnsanlarıyla Tanışıyor #1

Toplantının yapıldığı tarihlerde Lindau sokaklarında dolaşırken Nobel ödüllü bilim insanlarının isimlerini ve fotoğraflarını görmek mümkün.

Toplantının temel amacı nesiller arasında bilgi paylaşımı sağlamak ve genç araştırmacıların bilimin esaslarını anlamasına katkıda bulunmak.

Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı geçen yıl fizyoloji veya tıp alanında Nobel Ödülü’nü kazanan bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirilmişti. Bu yıl 30 Haziran-5 Temmuz 2019 tarihleri arasında 69.’su düzenlenecek toplantıda ise fizik alanında Nobel Ödülü’nü kazanan bilim insanları ile aynı alanda çalışma yapan yaklaşık 600 genç araştırmacı arasındaki bilgi akışı dinamik bir ortamda gerçekleştirilecek.

Toplantıda Nobel Ödülü’nü kazanma sürecinde yaşananlar ve elde edilen bilimsel sonuçlar ele alınıyor. Ayrıca “İyi bir bilim insanı nasıl olunur?” sorusu cevaplanmaya çalışılıyor. Toplantı sırasındaki açık oturumlar, kahve araları, sosyal etkinlikler, öğle yemekleri ve bilim yürüyüşleri sırasında genç araştırmacıların her birine bilim insanlarıyla iletişime geçme imkânı sağlanıyor. Bu şekilde bilim insanları ile hayatın her alanına dair bilgi alışverişi yapabilen genç araştırmacılar bilim konularındaki sorularını da masaya yatırarak çözümleri bilim insanlarıyla birlikte arıyor ve kariyer planlarını şekillendirme imkânı buluyor. Seçilen başarılı genç araştırmacılar poster ya da sözlü sunumlar ile bilim insanlarına çalışma konularını ve elde ettikleri sonuçları doğrudan anlatma şansını yakalıyor.

Genç Araştırmacılar Nobel Ödüllü Bilim İnsanlarıyla Tanışıyor #2

Açık oturumlarda genç araştırmacılar sadece Nobel ödüllü bilim insanları ile değil; gazeteciler, dergi editörleri ve çeşitli kuruluşların yöneticileri ile de hem sağlık hem de bilimdeki problemleri tartışabiliyor. Seyircilerin sorularıyla katıldığı tartışma ortamında sorunların çözüm yolları farklı bakış açılarıyla aranıyor.

Peki, Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı’na nasıl katılabilirsiniz? Bu sorunun cevabı ülkelere ve üniversitelere göre değişiklik gösteriyor. Ancak genel olarak öncelikle Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı Vakfı ile ortaklığı bulunan üniversite veya kurumlardan biri tarafından aday gösterilmek gerekiyor. Aday gösterilebilmek için genç araştırmacılardan başarılı bir öğrenci olma ve gelecekte ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalara önemli katkılar sağlayabilecek niteliğe sahip olma özellikleri aranıyor. Bunun için de yüksek not ortalamasına sahip olmanın yanı sıra nitelikli bir özgeçmiş, iyi düzeyde yabancı dil bilgisi ve belirli bir yaş sınırının altında olmak gerekiyor. Ayrıca o yıl için belirlenen toplantının yapılacağı alanda (örneğin bu yıl toplantı fizik alanında yapılacağı için katılımcılar fizik alanında eğitim alıyor ya da o alanda araştırmalar yapıyor olmalı) lisans öğrencisi olmak ya da ilgili alanda araştırmalarını sürdürmek gerekiyor. En önemlisi ise daha önce bu toplantıya katılmamış olmak.

Genç Araştırmacılar Nobel Ödüllü Bilim İnsanlarıyla Tanışıyor #3

Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı’nda konferanslar ve açık oturumların gerçekleştirildiği salon hayli büyük olduğundan konuşmacıları herkesin görebilmesi için geniş ekranlar kullanılıyor. Bu salonun yanı sıra daha küçük salonlarda eş zamanlı konuşmalar gerçekleştiriliyor.

Siz de bu kriterlere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız ülkemizde Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı Vakfı ile ortaklığı bulunan üniversite ve kurumlara başvuruda bulunarak aday gösterilmenizi sağlayabilirsiniz. Türkiye’de, Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı’na katılma imkânını sunan kurum ise TÜBİTAK. Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı’na katılmak istiyorsanız duyuruları takip etmeyi unutmayın. Aynı zamanda toplantının internet sitesinden hem gelişmeleri takip edebilir hem de sizi aday gösterebilecek kurumları araştırabilirsiniz.

Toplantıya katılımcı olarak kabul edilebilmek için sadece aday gösterilmek yetmiyor. Başvuru yapan yüzlerce aday içinden seçilmeniz de gerekiyor. İlk elemeyi geçtikten sonra toplantının veri tabanına kayıt olunuyor ve başvuru sürecine bu platform üzerinden devam ediliyor. Bu süreç biraz zaman alıyor. Sürecin sonunda belirlenen genç katılımcılar arasında olduğunuzu görmek ise tüm çabalarınızın ve eğitim hayatınızın bir mükâfatı oluyor.

Genç Araştırmacılar Nobel Ödüllü Bilim İnsanlarıyla Tanışıyor #4

2014 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü kazanan psikolog ve sinirbilimci Edvard Moser, 68. Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı’nda çalışmalarıyla ilgili sunumunu gerçekleştiriyor.

Lindau şehrinin sessizliği, tarihi ve doğasının yanı sıra Nobel ödüllü bilim insanları ve gelecekte onların yerine aday olabilecek genç bilim insanlarının bir arada geçirdiği beş gün tam bir bilim şöleni olmanın yanı sıra eğlenceli ve dolu dolu bir kamp adeta.

Lindau Nobel Ödüllü Bilim İnsanları Toplantısı’na katılarak bu heyecanı yaşayan kişilerden biri neden siz olmayasınız? Hayatta tek bir kez yaşanabilecek bu deneyim için harekete geçme zamanı!

Yorum yapın