Yüksek Tansiyon ve Demans Arasında Bir Bağlantı Olabilir

Yüksek Tansiyon ve Demans Arasında Bir Bağlantı Olabilir

Yüksek Tansiyon ve Demans Arasında Bir Bağlantı Olabilir

Günümüzde 50 yaşın üzerindeki insanların yarısından çoğu, 65 yaşın üzerindeki insanlarınsa %75’i yüksek tansiyondan (hipertansiyon) şikayetçi. Geçmişte yapılan araştırmalar, yüksek tansiyonun hafif bilişsel bozukluklar ve demansla ilişkilendirilebileceğini göstermişti. Peki, bu doğru mu?

ABD’deki Wake Forest Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bir grup araştırmacı yüksek tansiyondan muzdarip hastalar ile yaptıkları çalışmada bu soruya cevap aradı. Journal of American Medical Association‘da yayımlanan sonuçlara göre beş yıl boyunca kan basıncı düşük seviyelerde tutulan yüksek tansiyon hastalarının demansa yakalanma riskinin %15 azaldığı görüldü.

Araştırmacılar ABD ve Porto Riko genelindeki 102 bölgede yaşayan, 50 yaşın üzerindeki 9361 gönüllü üzerinde çalışmalar yaptı. Tamamı yüksek tansiyon hastası olan gönüllülerin hiçbiri diyabet hastası değil ve geçmişte kalp krizi geçirmemişler.

Beş yıl boyunca katılımcıların bir kısmının kan basıncı 120 mmHg’nın (yoğun tedavi), diğer kısmınınsa 140 mmHg’nın (standart tedavi) altında tutuldu. Daha sonra gönüllüler bilişsel bozukluğu olmayan, hafif bilişsel bozukluğu olan ve muhtemel demans hastaları olarak sınıflandırıldı. Sonuçlar yoğun tedavi uygulanan gruptaki demans riskinin %15 daha düşük olduğunu gösteriyor. Ancak araştırmacılar elde edilen sonuçların yüksek tansiyon ile demans arasında bir sebep-sonuç ilişkisi olduğu anlamına gelmediğini, gözlemlenen durumun rastlantısal da olabileceğini belirtiyor. Yapılan çıkarımların doğru olup olmadığını gelecekte yapılacak bilimsel çalışmalar gösterecek.

Yorum yapın