Yaz Aylarında Serinlemenin Eğlenceli Yolu: Su Sporları

Yaz Aylarında Serinlemenin Eğlenceli Yolu: Su Sporları

Yaz Aylarında Serinlemenin Eğlenceli Yolu: Su Sporları

Günümüzde birçok araştırma sporun sağlığımızı olumlu etkilediğini gösteriyor. Sporun özellikle ergenlik çağındaki gençlerin gelişim sürecindeki katkısı çok büyük.

24 Temmuz – 9 Ağustos 2020 tarihleri arasında düzenlenecek 2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları’nda yüzme, su topu, dalış, kano, yelken ve kürek gibi su sporları da yer alıyor. Su sporlarından bazılarını daha yakından tanımak ister misiniz? Havaların ısındığı bugünlerde hem serinlemek hem de keyifli zaman geçirmek için siz de ilgi duyduğunuz bir su sporu dalını yapmaya başlayabilirsiniz.

Yüzme

Yaz Aylarında Serinlemenin Eğlenceli Yolu: Su Sporları #1

Mısır’da bulunan ve geçmişi neolitik döneme dayanan mağara çizimlerinde yüzen insan figürleri yer alıyordu. Yani insanlar tarih öncesi çağlarda nehirleri ve gölleri geçmek gibi amaçlarla yüzmeyi öğrenmişti. Yüzme bir spor dalı olarak ilk kez 1896 Atina Yaz Olimpiyatları’nda yer aldı. Olimpiyatlardaki ilk yüzme stilleri serbest ve kurbağalamaydı.

Suyun direncine bütün vücudumuzla karşı koyduğumuz bu sporda kol, bacak, sırt gibi birçok kasımız birlikte çalışır. Yüzme omurgayı destekleyen kasları güçlendirir ve esnekliğini artırır. Bu sayede koordinasyon, denge ve duruşumuzu geliştirir.

Yüzme bireysel yapılabilen spor dallarından biridir.

Su Topu

Yaz Aylarında Serinlemenin Eğlenceli Yolu: Su Sporları #2

Su topu olimpik spor dalı olarak ilk kez 1900 Paris Yaz Olimpiyatları’nda yer aldı. Kadın su topu ise bundan yüz yıl sonra 2000 Sidney Yaz Olimpiyatları’nda oyunlara dâhil edildi.

Su topu bir kaleci ve altı saha oyuncusu olmak üzere yedi kişiyle oynanan bir takım sporudur. Top ile oynanan bu sporda amaç karşı tarafın kalesine gol atmaktır. Özellikle kol ve bacak kaslarının çalıştığı bu spor kalp sağlığını korumanın yanı sıra vücutta güç, denge ve esnekliği artırır.

Kano

Yaz Aylarında Serinlemenin Eğlenceli Yolu: Su Sporları #3

Kano olimpik bir spor dalı olarak ilk kez 1936 Berlin Yaz Olimpiyatları’nda yer aldı. 1972 Münih Yaz Olimpiyatları’ndan itibaren ise akarsuda yapılan kano slalom ve durgun su kano yarışları şeklinde oyunlar arasında yer almaya başladı.

Kano slalom, kayığa benzer bir bot içinde tek bir kürek kullanılarak akarsu üzerinde akıntıya karşı ya da akıntı yönündeki geçitlerden geçilerek yapılan bir spordur. Bu sporun amacı en hızlı şekilde parkuru tamamlamaktır. Kano sporunu yaparken kollarımızı kullanırız. Bu da daha çok kol, omuz ve göğüs kaslarımızın gücünün artmasını sağlar. Kano sporu ilginizi çekiyorsa Türkiye Kano Federasyonunun internet sitesinden ülkemizin farklı bölgelerindeki kano kulüpleri ve düzenlenen faaliyetler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kürek

Yaz Aylarında Serinlemenin Eğlenceli Yolu: Su Sporları #4Antik Mısır’da ve Roma’da insanlar ulaşım için kürek çekerek ilerleyen araçları kullanmıştı. Kürek sporunun ilk kez 1896 Atina Olimpiyatları’nda yer alması planlansa da yarışlar kötü hava koşullarından dolayı iptal edilmişti. Ancak kürek daha sonraki bütün olimpiyat oyunlarında yer aldı.

Kürekte bireysel yarışların yanı sıra iki, dört veya sekiz kişiden oluşan takımların birbiriyle mücadele ettiği yarışlar da düzenlenir. Sekiz kişilik yarışlarda fazladan bir kişi teknede yer alır. Bu kişi teknenin dümenini idare eder ve ekibi yönlendirerek teknenin doğru yönde ilerlemesini sağlar. Diğer yarışlarda ise kürek çeken bir kişi aynı zamanda dümeni yönlendirir.

Ülkemizde spor kulüpleri okullar, belediyeler gibi farklı kurumlar tarafından kurulan kürek kulüpleri var. Kürek sporu sizin de ilginizi çekiyorsa yaşadığınız yerde gerçekleştirilen kürek etkinlikleriyle ilgili bilgilere Türkiye Kürek Federasyonun internet sitesinden ulaşabilirsiniz.

Bunlar dışında ilgilenebileceğiniz birçok su sporu var. Su altındaki dünyayı keşfedebileceğiniz dalış, rüzgârı kullanarak suyun üzerinde hareket ederken çevrenizdeki güzellikleri keşfedebileceğiniz yelken bunlardan bazıları. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz bu sporları yapmamız için bize eşsiz imkânlar sunuyor. Siz de yaz tatilinizde su sporlarından ilginizi çeken birini yapmayı deneyebilirsiniz.

Kaynaklar:

Yorum yapın