Kurbağa Hücrelerinden Üretilen Canlı Robotlar

Kurbağa Hücrelerinden Üretilen Canlı Robotlar

Kurbağa Hücrelerinden Üretilen Canlı Robotlar

Vermont ve Thuft üniversitelerinde çalışan bir grup araştırmacı kurbağa embriyolarından alınan kök hücreleri kullanarak canlı robotlar üretti. Dr. Sam Kriegman ve arkadaşları tarafından yapılan araştırma ile ilgili makale Proceedings of The National Academy of Sciences (USA)‘da yayımlandı.

İnsanlar çok uzun süredir doğadaki canlıları kendi yararına kullanıyor. Hatta son yıllarda geliştirilen gen düzenleme yöntemlerinden sonra çeşitli amaçlar için sentetik organizmalar geliştirilmeye ve üretilmeye başlandı. Vermont ve Thuft üniversitelerinden araştırmacıların geliştirdiği canlı robotlarsa türünün ilk örneği. Bu robotlar canlı hücrelerden oluşmaları bakımından sıradan robotlardan ayrılıyor. Ancak çoğalarak kendi benzerlerini üretmedikleri için gerçek anlamda canlı oldukları da söylenemez.

Kurbağa Hücrelerinden Üretilen Canlı Robotlar #1

Vermont Üniversitesinden Sam Kriegman ve Josh Bongard, ilk olarak bilgisayar ortamında çeşitli yaşam biçimleri tasarlarmışlar. Kurbağaların deri ve kalp hücreleri hakkındaki biyofizik bilgilerinden yararlanılarak, bilgisayar benzetimleri yoluyla, çeşitli biçimlerde bir araya geldiklerinde bu hücrelerin nasıl davranacağıyla ilgili tahminler yapılmış. Çok sayıda farklı tasarım denendikten sonra en umut verici olanlar seçilmiş.

Thuft Üniversitesinden Douglas Blackiston ve Michael Levin, Kriegman ve Bongard tarafından bilgisayar ortamında geliştirilen tasarımları gerçeğe dönüştürmüşler. İlk olarak kurbağa embriyolarından kök hücreler alınmış. Daha sonra bu hücreler mikroskop altında kesilip tasarımlara uygun biçimlerde birleştirilmiş. Sonuçta doğada eşi benzeri olmayan biçimlerde canlılar ortaya çıkmış.

İlk deneyler çeşitli biçimlerde üretilebilen bu organizmaların düzenli bir şekilde hareket edebildiğini gösteriyor. Kendi enerji kaynaklarını kullanarak günlerce hatta haftalarca içinde bulundukları sulu ortamda yaşamaya devam edebiliyorlar.

Geliştirilen canlı robotlar, çember biçimde hareket edebiliyor ve ufak parçacıkları itebiliyor.

Günümüzde üretilen teknolojik cihazlar çelik, plastik ve benzeri dayanıklı, güçlü malzemelerden yapılır. Ancak bu malzemeler aynı zamanda çevreyi ve insan sağlığını tehdit de edebiliyor. Yeni geliştirilen canlı robotlar ise doğal malzemelerden oluştukları için tamamen çevre dostu. Enerjileri tükendiğinde ölüp doğaya karışıyorlar. Bu canlı robotların zayıf tarafıysa yumuşak ve güçsüz olmaları.

Geliştirilen robotlardan gelecekte çeşitli amaçlarla yararlanmak mümkün olabilir. Örneğin bu robotları kullanarak okyanuslardaki mikroplastikler toplanabilir, radyoaktif sızıntılar temizlenebilir ya da vücudun belirli bölgelerine ilaç aktarılabilir.

Yorum yapın