SpaceX, Astronotları Uzaya Taşımaya Çok Yakın

SpaceX, Astronotları Uzaya Taşımaya Çok Yakın

SpaceX, Astronotları Uzaya Taşımaya Çok Yakın

Space X

2011 yılında uzay mekikleri emekliye ayrıldığından beri NASA astronotları Rusya’nın Soyuz uzay araçları ile uzaya gidiyor. SpaceX şirketinin geliştirdiği Dragon uzay aracı ile yakın zamanda bu durum değişebilir.

19 Ocak’ta Dragon uzay aracı için önemli bir test gerçekleştirildi. Tekrar kullanılabilen Falcon 9 roketiyle Kennedy Uzay Üssü’nden insansız olarak fırlatılan Dragon’un acil kaçış sistemi test edildi.

Test sırasında acil kaçış sistemi fırlatmadan 1,5 dakika sonra etkin hâle geldi. İlk olarak Dragon uzay aracı roketten ayrıldı, daha sonra üzerindeki motorlar ateşlendi, paraşütler açıldı ve uzay aracı Atlantik Okyanusu’nun Florida kıyılarına yakın bölümüne indi.

Acil kaçış sistemi, fırlatma sırasında roketlerde bir sorun ortaya çıkması durumunda astronotların güvenli bir şekilde yeryüzüne dönmesini sağlamak için tasarlandı.

SpaceX, Astronotları Uzaya Taşımaya Çok Yakın #1

NASA

Dragon Mürettebat Uzay Aracı

Dragon, 2012 yılında, özel bir şirket tarafından geliştirilen ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) kargo taşıyan ilk uzay aracı olmuştu. Ancak Dragon uzay aracı baştan beri insanları yörüngeye taşımak amacıyla tasarlandı.

SpaceX

Dragon uzay aracı 7 kişi taşıyabiliyor. Uzay aracının iç basıncının kontrol edildiği bölüm, insanları ve hassas kargoları taşımak için kullanılıyor. Koni şeklindeki uç kısımda bulunan itki sistemleri uzay aracının yörüngede yön değiştirerek manevra yapmasına imkân sağlıyor.

Uzay aracındaki üç pencere astronotların oturdukları konumdan dışarıyı görmelerini sağlıyor.

Dragon uzay aracı tümüyle otonom olarak ISS’ye kenetlenebiliyor ve ayrılabiliyor. Atmosfere girdikten sonra ise paraşütleri yardımıyla Atlantik Okyanusu’na inebiliyor. Astronotlar gerektiğinde uzay aracını manuel olarak kontrol edebiliyor.

SpaceX, Astronotları Uzaya Taşımaya Çok Yakın #2

SpaceX

Geçen yıl mart ayında insansız olarak gerçekleştirilen testte, Dragon, güvenli bir şekilde fırlatılıp otonom olarak ISS’ye kenetlendi ve tekrar ayrılarak yeryüzüne ulaştı.

SpaceX, Astronotları Uzaya Taşımaya Çok Yakın #3

SpaceX

Bir sonraki aşamada ise Dragon uzay aracının iki astronotla uzaya gönderilmesi planlanıyor. Bu görevde NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley’in yer alması planlanıyor. Uzay aracı, birkaç gün önce ISS’ye yapılacak 14 günlük test görevi için fırlatma merkezine getirildi. Dragon’un ilk insanlı test uçuşunun ilkbaharda gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Kaynaklar:

Yorum yapın