Türkiye’nin En Küçük Geyik Türü: Karaca

Türkiye'nin En Küçük Geyik Türü: Karaca

Türkiye’nin En Küçük Geyik Türü: Karaca

Karacalar Dünya’da Nerede Yaşar? Karacalar Türkiye’de Nerede Yaşar?

Geyikgiller ailesinde yer alan karaca dünyada Kuzey Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar geniş bir alanda görülebiliyor. Türkiye’de ise Karadeniz ve Marmara bölgelerinin tamamında; Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin belirli kısımlarında dağlık veya ormanlık alanlarda karacayla karşılaşabilirsiniz.

Türkiye'nin En Küçük Geyik Türü: Karaca #1

Karacaları Diğer Geyik Türlerinden Nasıl Ayırabilirsiniz? Karacaların Özellikleri Neler?

Diğer geyik türlerine göre hayli küçük olan karacalar ortalama olarak 65-75 cm boya ve 18-35 kg kütleye sahiptir. Yazın kırmızımsı kahverengi, kışınsa grimsi kahverengi renkte olurlar. Karacaların gözleri ve kulakları hayli büyüktür. Göz kapaklarında uzun kirpikler vardır. Kulakları ise öne doğru kıvrık ve yukarı kalkıktır. Bacakları ve boyunları ince ve uzundur.

Türkiye'nin En Küçük Geyik Türü: Karaca #2

Kuyrukları çok küçüktür. Kuyruklarının bağlandığı yerde “ayna” denilen büyük bir beyaz leke bulunur. Kısa, çatallı ve pürüzlü boynuzlar sadece erkek karacalarda bulunur.

Türkiye'nin En Küçük Geyik Türü: Karaca #3

Karacalar Ne ile Beslenir? Karacalar Ne Yer?

Karacalar ağaç yaprakları, sürgünler ve çalılıkların yanı sıra eğrelti otu, liken, yosun gibi bitkiler ve üzüm, erik, dut, böğürtlen gibi meyvelerle beslenir. Farklı bitki örtülerinin bulunduğu bölgelerde yaşayabilen karacaların beslendikleri bitki türleri mevsime ya da yaşadıkları alanlara göre değişiklik gösterebilir. Örneğin ormanlık alanlarda yaşayanlar meşe, gürgen, ladin, çam ve göknar gibi ağaçların yaprakları ve sürgünleriyle beslenirken, tarım arazilerinde yaşayanlar daha çok otsu bitkiler tüketir.

Türkiye'nin En Küçük Geyik Türü: Karaca #4

Karacaların İlginç Özellikleri Neler?

Karacalar kısa süreli koşucudurlar. Hızları saatte 70 km’ye kadar çıkabilir.

Türkiye'nin En Küçük Geyik Türü: Karaca #5

Karacalar Göç Eder mi?

Karacalar uzun mesafeli göç yapmaz. Mevsim koşullarına bağlı olarak yaşadıkları yerler değişebilir. Örneğin kışın kar yağışında besin bulmak için daha alçaklara, ovalara ve tarlalara inebilir, yazın ise daha yükseklere çıkabilirler. Soğuk iklim koşullarına karşı dayanıklıdırlar. Erkek karaca (solda) ve dişi karaca (sağda)


Türkiye'nin En Küçük Geyik Türü: Karaca #6

Karacalara Ne Zamanlar Rastlayabiliriz?

Karacalar genellikle gün doğumunda ve gün batımında aktif olur. Bu saatlerde orman içindeki açıklıkların yanı sıra tarla ve çayır gibi alanlarda beslenirler. Erkekleri yalnız ya da aileleriyle beraber yaşarken dişiler yavrularıyla birlikte yaşar. Kışın ise 4-5 kişilik küçük gruplar hâlinde görülebilirler.

Kaynaklar:

Yorum yapın