En İyi Olabilmek İçin Yetenek mi Yoksa Çalışmak mı Daha Önemli?

En İyi Olabilmek İçin Yetenek mi Yoksa Çalışmak mı Daha Önemli?

En İyi Olabilmek İçin Yetenek mi Yoksa Çalışmak mı Daha Önemli?

Önceleri bir alanda uzmanlaşmak için o konuda doğuştan yetenekli olmak gerektiği düşünülürdü. Daha sonraları yeteneğin beceri düzeyini açıklamada yeterli olmadığı, uzmanlık için o konudaki deneyimin de çok önemli olduğu fikri ortaya çıktı.

Chicago Üniversitesinden Prof. Dr. Benjamin Bloom ve ekibi de 1985 yılında yaptıkları çalışmada bir konuda uzman olan kişilerin doğuştan yetenekleri mi yoksa deneyimleri sayesinde mi bu seviyeye geldiklerini belirlemeye çalıştı. Çalışmada, aralarında piyanistlerin, tenis şampiyonlarının, olimpiyatlarda yarışan yüzücülerin, matematikçilerin ve sinir bilimcilerin olduğu dünya çapında başarı kazanmış 120 kişi ile görüşmeler yapıldı. Çalışmanın başında bu kişilerin doğuştan yetenekli oldukları varsayılmıştı. Sonuçlar bu kişilerin çevreleri (örneğin ebeveynleri, öğretmenleri) tarafından, şu anda uzman oldukları alanlara karşı teşvik edildiklerini ve bu yönde destek gördüklerini gösteriyor.

En İyi Olabilmek İçin Yetenek mi Yoksa Çalışmak mı Daha Önemli? #1

Peki, bu durumda bir kişinin öğrenme fırsatlarına sahip olması, etkili çalışması ve çevresinden yeterli düzeyde destek alması bir alanda uzman olması için yeterli mi?

grandmaster

Outliers

Araştırmacılar uzmanlık kazanmada uzun yıllar boyunca amaca yönelik planlı alıştırma yapmanın gerekli olduğunu söylüyor. Bu, uzmanlık alanına yönelik becerileri geliştirmeyi sağlayan egzersizleri (örneğin piyano çalabilmek için birtakım parmak egzersizleri) kapsıyor.

En İyi Olabilmek İçin Yetenek mi Yoksa Çalışmak mı Daha Önemli? #2

Yapılan alıştırmalar bilişsel düzeydeki gelişmelerin de performans gelişimini desteklediğini gösteriyor. Beynin esnek yapısı sayesinde deneyimle birlikte ilgili beyin bölgelerinin etkinliği artıyor. Örneğin Londra’daki taksi sürücülerinin beynindeki hipokampus bölgesinde normal bireylere göre dikkat çekici bir hacim artışı olduğu biliniyor. Alıştırma yapmak aynı zamanda uzmanlık alanına göre motor becerilerin de gelişmesini sağlıyor. Planlı alıştırmaların, performanstaki gelişmeye bağlı olarak, kademeli şekilde düzenlenmesi ve sürdürülmesi de bu gelişimi desteklemede hayli önemli.

En İyi Olabilmek İçin Yetenek mi Yoksa Çalışmak mı Daha Önemli? #3

Bazı araştırmacılar müzik alanında tonları ayırt edebilmek için müzik kulağı olarak isimlendirilen yeteneğe sahip olmanın önemli olduğunu, bu nedenle alıştırma yapmanın ikinci planda yer aldığını düşünüyor. Çocuklarla yapılan bir araştırmadaysa yeterli müzik eğitimi ile bu becerilerin geliştirilebildiği gösterildi.En İyi Olabilmek İçin Yetenek mi Yoksa Çalışmak mı Daha Önemli? #4

Ancak yaklaşık aynı süreler boyunca alıştırma yapan kişiler aynı beceri düzeyine erişemeyebiliyor. Bu durum ise yaş ve genetik faktörler ile açıklanıyor. Araştırmalar aynı süreler boyunca alıştırma yapılmış olsa da, daha erken yaşta çalışmaya başlayanların alanlarında daha iyi beceri sergilediğini gösteriyor. Beynin esnek yapısının erken yaşlarda şekillenmeye çok daha müsait olması bu durumun nedeni olabilir. Psikolog Miriam Mosing ise İsveç’te on binden fazla ikizle yaptığı müzik becerisi ölçümlerinde, alıştırma süresindeki farklılıkların genetik faktörlere dayandığını ortaya koydu.

Siz de ilgi duyduğunuz bir alanda en iyiler arasında yer almak istiyorsanız, erken yaşlarda çalışmaya başlamayı ve planlı şekilde alıştırma yapmayı unutmayın.

Kaynaklar:

Yorum yapın