Beyrut Patlamasının Uydu Görüntülerine Yansıyan İzleri

Beyrut Patlamasının Uydu Görüntülerine Yansıyan İzleri

Beyrut Patlamasının Uydu Görüntülerine Yansıyan İzleri

Mantar bulutunun sadece nükleer patlamalar sonucu oluştuğu düşünülse deşiddetli kimyasal patlamalar sonucu da mantar bulutu ortaya çıkabilir.Ayrıca patlama nedeniyle oluşan kırmızı-turuncu renkteki duman, amonyum nitratın parçalanması sonucu açığa çıkan gazlardan biri olan azot dioksitin varlığının bir işareti olarak kabul edilebilir.

Beyrut Patlamasının Uydu Görüntülerine Yansıyan İzleri #1

Beyrut Limanı’nın patlamadan sonra çekilmiş bir fotoğrafı

Beyrut Patlamasının Uydu Görüntülerine Yansıyan İzleri #2

Beyrut Limanı’ndaki patlamanın sebebinin ise amonyum nitratın depolandığı hangarın yakınlarındaki bir yangın olduğu tahmin ediliyor.

Beyrut Patlamasının Ardındaki Kimya

Beyrut Patlamasının Uydu Görüntülerine Yansıyan İzleri #3

Kötü kokulu bir gaz olan azot dioksitsolunum yollarında tahrişe ve solunum sorunlarınayol açabiliyor.Tahrişediciözellikte bir madde olan amonyak ise gözde, deride ve solunum yollarında hasaraneden olabiliyor.

Uydu G

Beyrut Patlamasının Uydu Görüntülerine Yansıyan İzleri #4

NASA/JPL-Caltech/Earth Observatory of Singapore/ESA

NASA ve Singapur Dünya Gözlemevi araştırmacıları uydu görüntülerini kullanarak Beyrut patlamasının şehirde neden olduğu hasarın haritasını çıkardı. Yukarıdaki fotoğrafta Beyrut Limanıveçevresinde görülen koyu kırmızı noktalar en ciddi hasarın olduğu yerleri, turuncu olanlar orta derecedeki hasarlı bölgeleri, sarı noktalar ise az hasarlı bölgeleri temsil ediyor.Uydu verileri deprem, tsunami, sel gibi doğal afetlerin yanı sıra patlama, zorunlu göç gibi büyük olaylar hakkında da bilgi sahibi olunmasına yardımcı oluyor.

Kaynaklar:

Yorum yapın