Astrobiyologlarla Uzayda Yaşam Arayalım

Astrobiyologlarla Uzayda Yaşam Arayalım

Astrobiyologlarla Uzayda Yaşam Arayalım

Evrende Dünya dışında başka yaşanabilir gezegenler var mı? Bu soru astrobiyolojinin en temel sorularından biri.

Astrobiyoloji, Dünya’daki canlı yaşamını ve yaşam koşullarını araştıran, yeryüzünden elde ettiği biyolojik ve jeolojik verileri Güneş sisteminin içindeki ve dışındaki diğer gezegenler ile karşılaştırarak Dünya benzeri yaşanabilir gezegenleri arayan bir bilim dalıdır.

Astrobiyoloji alanında çalışan bilim insanlarına astrobiyolog denir. Astrobiyologlar; astronomi, jeoloji, fizik, biyoloji, kimya, biyokimya, mühendislik, astrofizik ve palentoloji gibi diğer alanlardan bilim insanlarıyla birlikte disiplinler arası araştırmalar yapar.

Astrobiyologlarla Uzayda Yaşam Arayalım #1

Tuz oranı yüksek bir gölde örnek toplayan bir astrobiyolog

Astrobiyologlar özellikle biyoloji ve astronomi alanlarında uzman bilim insanlarıdır. Aynı zamanda teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında da uzmanlaşabilirler.

Astrobiyologlarla Uzayda Yaşam Arayalım #2

Astrobiyologlar zamanlarının çoğunu laboratuvarda çalışarak geçirirler.

Dünya’daki yaşamın geçmişi ve geleceği üzerinde araştırmalar yapan astrobiyologlar, protein gibi canlılığın devamı için gerekli molekülleri diğer gezegenlerde bulunan moleküllerle karşılaştırırlar. Elde ettikleri bilgileri ise yaşanabilir gezegenlerin keşfedilmesi çalışmalarında kullanırlar.

Astrobiyologlarla Uzayda Yaşam Arayalım #3

Astrobiyologlar, Dünya üzerindeki moleküller ile diğer gezegenlerdeki molekülleri karşılaştırarak Dünya benzeri yaşanabilir gezegenleri araştırırlar.

Astrobiyologlar çalışmalarında kullanmak üzere yeryüzündeki farklı bölgelerden örnek toplarlar. Bu bölgelerden bazısı sadece belirli tür mikroorganizmaların yaşayabileceği aşırı tuzlu veya aşırı sıcak ortamlardır. Astrobiyologlar bu mikroorganizmaların zorlu yaşam koşullarına sahip bölgelerde nasıl hayatta kalabildiği üzerine araştırmalar yaparlar. Bu amaçla Antarktika ya da Kuzey Kutup Bölgesi’ne gidebilir; çöl, göl, mağara gibi yerlerde çalışabilirler.

Astrobiyologlarla Uzayda Yaşam Arayalım #4

Astrobiyologlar çıplak gözle görülemeyecek mikroskobik canlılar üzerinde de çalışmalar yaparlar.

1950’li yılların sonunda insanlar uzaya uydu göndermeden ve uzaya gitmeden önce de bazı bilim insanları Dünya dışındaki yaşanabilir gezegenler hakkında araştırmalar yapmak istiyordu. Fakat bu araştırmaların derinleştirilebilmesi için önce başka gezegenlere uzay yolculuklarının yapılabilmesi gerekiyordu. 1960’lı yıllarda Ay’a ayak basılması ve başka gezegenlere yolculuk planlarının yapılmasıyla birlikte bilim insanları için Dünya dışı yaşam arayışları hayalden gerçeğe dönüşmeye başladı.

Şu anda astrobiyoloji araştırma alanları arasında gündemde olan konu Mars’ta yaşam bulma çalışmaları. Astrobiyologlar, “Mars canlı yaşamı için uygun mu? Uygunsa bu koşullar nelerdir? Mars’ın kütle çekimi insanın biyolojik sisteminde ne tür sorunlar yaratır? Dünya ve Mars arasında kütle çekimi açısından ne gibi farklılıklar var?” gibi sorulara yaptıkları bilimsel araştırmalarla cevap arıyorlar.

Kaynaklar:

Yorum yapın