Yetişkinlikte Güçlü Kemiklerin Sırrı Ergenlik Yıllarında Saklı

Yetişkinlikte Güçlü Kemiklerin Sırrı Ergenlik Yıllarında Saklı

Yetişkinlikte Güçlü Kemiklerin Sırrı Ergenlik Yıllarında Saklı

Kemik gelişimi daha anne karnındayken başlıyor ve genellikle 20’li yaşların ortasında tamamlanıyor. Çocukluk ve ergenlik ise hayatımızın geri kalanında güçlü kemiklere sahip olmak için kritik dönemler. Çünkü bu iki dönemde de kemiklerin hem büyüklüğü hem de dayanıklılığı artıyor.

Bu sesli yayını

Yetişkinlikte Güçlü Kemiklerin Sırrı Ergenlik Yıllarında Saklı #1Yetişkinlikte Güçlü Kemiklerin Sırrı Ergenlik Yıllarında Saklı #2

Yetişkinlikte Güçlü Kemiklerin Sırrı Ergenlik Yıllarında Saklı #3Yetişkinlikte Güçlü Kemiklerin Sırrı Ergenlik Yıllarında Saklı #4

Kemik yoğunluğunuz ne kadar yüksekse kemikleriniz o kadar güçlüdür. Kemik yoğunluğu %80 oranında kalıtsal olsa da egzersiz ve beslenme gibi kemik gelişimini etkileyen faktörler sayesinde kemik yoğunluğunuzun mümkün olan en yüksek seviyeye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Yetişkinlikte Güçlü Kemiklerin Sırrı Ergenlik Yıllarında Saklı #5

Peki, kemik gelişiminiz için ergenlik döneminde günün ne kadarını egzersiz yaparak geçirmelisiniz? Bilim insanları, sonuçları Journal of Bone and Mineral Research dergisinde yayımlanan araştırmada bu soruya cevap bulmaya çalıştı. Araştırmaya yaşları 11-13 arasında değişen 804 genç kız ve erkek katıldı. Katılımcıların 8 gün boyunca hızölçer adı verilen bir cihaz ile gün içinde ne kadar süre aktif oldukları belirlendi. Ayrıca bir günde ne kadar süre uyudukları da kaydedildi. Araştırmacılar daha sonra bilgisayarlı tomografi cihazı ile gençlerin kemik sağlıkları ile ilgili verileri topladı.

Yetişkinlikte Güçlü Kemiklerin Sırrı Ergenlik Yıllarında Saklı #6

Sonuçta sağlıklı bir kemik gelişimi için ergenlik dönemindeki gençlerin bir günde ortalama 11 saat uyumaları, 3,5 saat hafif düzeyde hareketli olmaları, 90 dakika orta-yoğun fiziksel aktivite yapmaları, 8 saatten fazla ise hareketsiz kalmamaları gerektiği anlaşıldı.

Peki, egzersiz yapmak neden kemiklerimizi güçlendiriyor?

Kemikler canlı dokulardır. Fiziksel aktivite sırasında kemiklerimize etki eden kuvvetler kemiklerimizin bir miktar deforme olmasına, örneğin gerilmesine neden olur. Normalden farklı olan bu gerginlik algılandığında kemikte yeni kemik dokuları oluşmaya başlar. Böylece kemik yoğunluğu artar. Yer çekimine karşı yapılan egzersizler -örneğin yürüyüş yapmak, koşmak, zıplamak, tenis oynamak, merdiven çıkmak ya da ağırlık kaldırmak- kemikleri güçlendirir.

Kaynaklar:

Yorum yapın