Aynştaynyumun Kimyasal Özelliklerine Dair İlk Ölçümler

Aynştaynyumun Kimyasal Özelliklerine Dair İlk Ölçümler

Aynştaynyumun Kimyasal Özelliklerine Dair İlk Ölçümler

Periyodik tablodaki son keşfedilen elementlerin yarı ömürleri hayli kısadır yani kararsızdırlar. Çok miktarda üretilmeleri zordur ve aşırı derecede radyoaktiftirler. Dolayısıylaözelliklerinin incelenmesi zordur. Periyodik tablonun en alt satırındaki aktinitler grubunda yer alan aynştaynyum da bu elementlerden biri.

Aynştaynyum, 1952 yılında gerçekleştirilen ilk hidrojen bombası testinden sonra ortaya çıkan radyoaktif atıklar incelenirken keşfedilmişti. Atom numarası 99 olan aynştaynyum(Es)kararsız birelement. Örneğin ilk keşfedilen aynştaynyum izotopu olan Es-253’ün yarı ömrü yaklaşık 20 gün. Çok miktarda üretilememesi, son derece radyoaktif olması ve kısa sürede bozunması nedeniyle aynştaynyumun özellikleri hakkında çok az şey biliyoruz.

ABD’dekiLawrence BerkeleyUlusal Laboratuvarı ve Los Alamos Ulusal Laboratuvarından bilim insanları,sonuçları şubat ayındaNaturedergisinde yayımlanan araştırmada aynştaynyumun diğer atom ve moleküllerle nasıl bağ kurduğunu gösteren bazı özelliklerini ölçmeyibaşardı.

Aynştaynyumun Kimyasal Özelliklerine Dair İlk Ölçümler #1

Marilyn Sargent/Berkeley Lab

Deneyler sırasında aynştaynyumun kolayca bozunması sorununun üstesinden gelebilmek içinaynştaynyumun en kararlı izotoplarından biri olan Es-254 kullanıldı.Es-254’ün yarı ömrü 275,7 gün.

Araştırmacılar,aynştaynyumun metal olmayan bir molekül grubuyla oluşturduğu bileşiğiinceledi veyapısal özelliklerini belirlemeye çalıştı.

Aynştaynyumun Kimyasal Özelliklerine Dair İlk Ölçümler #2

Aynştaynyumun f orbitallerinde 11 elektron var. Ancak kimyasal bağ kurarken değerlik elektronlarının kaç tanesini verdiği bilinmiyordu.Lüminesans spektroskopisiyöntemi kullanılarak yapılan ölçümlerde aynştaynyumun üç elektronunu vererek kimyasal bağ oluşturduğu anlaşıldı. X-ışını absorpsiyon spektroskopisi yöntemi kullanılarak yapılan deneylerde ise aynştaynyumun incelenen bileşikte oksijen, karbon ve azot ile yaptığı bağların uzunluğu ölçüldü. Deneyler sadece200 nanogram (gramın milyarda biri) Es-254 ile gerçekleştirildi.

Aynştaynyumun Kimyasal Özelliklerine Dair İlk Ölçümler #3

ABD Enerji Bakanlığı

Elde edilen bilgiler, periyodik tablonun aktinitler grubundaki diğer elementlerin özelliklerinin tahmin edilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca aynştaynyum hakkında daha fazla bilgi edinildikçe aynştaynyumun yeni elementlerin keşfedilmesinde uygun bir hedef olup olmadığı belirlenebilir.

Aynştaynyumun Kimyasal Özelliklerine Dair İlk Ölçümler #4

Periyodik tablonun son elementi olan oganesson, kaliforniyum atomlarının kalsiyum atomlarıyla bombardıman edilmesi ile elde edilmişti.

Periyodik tablodaki elementlerle ilgili ayrıntılı bilgileri Periyodik Tablo Uygulaması’ndabulabilirsiniz.

Kaynaklar:

Yorum yapın