İçindekiler
Tinkercad’de Arduino Kart ile Trafik Sinyalizasyon Sistemi Tasarlayalım
Tasarla ve Yap köşesinin bu etkinliğinde Tinkercad internet sitesi üzerinden elektronik ortamda Arduino ile LED ışıkların yanıp sönmesini kontrol ettiğimiz bir trafik sinyalizasyon sistemi tasarlıyoruz. Bir sonraki etkinliğimizde ise trafik sinyalizasyon sistemi projesini gerçek Arduino kart kullanarak uygulamalı olarak yapacağız.
Bilmekte Fayda Var!
Trafik ışıkları; trafiğin güvenle akışını sağlamak, araçların ve yayaların yolu belirli bir düzene göre kullanmasını düzenlemek amacıyla faydalanılan işaretlerdir. Trafik ışıklarında kırmızı, sarı ve yeşil renkler kullanılır ve bu renkler dünya genelinde standarttır. Buna göre;
- Yeşil ışık: ilgili doğrultuda trafiğin akabileceğini,
- Sarı ışık: ışığın yeşilden kırmızıya ya da kırmızıdan yeşiledeğişmek üzere olduğunu,
- Kırmızı ışık: trafiğin durması gerektiğini gösterir.
Nelere İhtiyacımız Var?
- İnternet bağlantısı olan bilgisayar
Ne Yapıyoruz?
Bu etkinliği Tinkercad internet sitesini kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Tinkercad’de yer alan “Circuits” işlevi ile Arduino UNO kart için metinsel veya blok tabanlı kod yazabilir, yazdığınız kodların çalışıp çalışmadığını test edebilirsiniz. Bunun için öncelikle Tinkercad’e üye olmanız gerekiyor. Tinkercad’e nasıl üye olabileceğinizi ve sitenin nasıl bir arayüze sahip olduğunu aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz.
Tinkercad’e üye olduğumuza göre şimdi LED’i yakıp söndürdüğümüz bir devre kurarak Tinkercad’i daha yakından tanıyabiliriz.
Tinkercad’in içindeki elektronik bileşenleri tanıdığımıza göre şimdi trafik sinyalizasyon sistemi etkinliğimizi gerçekleştirebiliriz.
Ne Oldu?
Bu etkinlikte Tinkercad internet sitesi üzerinden elektronik ortamda elektrik enerjisini ışık enerjisine çeviren LED’ler ve Arduino kart kullanarak bir trafik sinyalizasyon sistemi tasarladık ve hazırladığımız sistemin çalışıp çalışmadığını test ettik. Hazırladığımız trafik sinyalizasyon sistemi sayesinde LED’lerin yanma ve sönme süreleri kontrol edilerek araç ve yaya trafiği güvenli bir şekilde sürdürülebilir.
Kaynak:
- Temel Düzey Robotik Kodlama Eğitimi (E-Kitap), Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü, 2020.