Kuşlar Ne Kadar Hızlı Uçabilir?

Kuşlar Ne Kadar Hızlı Uçabilir?

rancho_runner/iStock

Kuşlar Ne Kadar Hızlı Uçabilir?

Kuşlar sahip oldukları fiziksel özellikler sayesinde aerodinamik kurallara bağlı olarakuçar. Kuşların uçuş hızları fiziksel özelliklerine, uçuş amaçlarına ya da dış etmenlere bağlı olarak değişebilir.

Kuşların vücut kütlelerinin kanatlarının yüzey alanına oranı, uçuş hızlarını belirleyen temel fiziksel özelliklerindendir. Bu orana kanat yükü denir. Uçan kuşların kanat yükleri ise genellikle 1-20 kg/m2arasındadeğişir. Yüksek kanat yüküne sahip olan kuşların kütlelerini taşıyabilmek için daha hızlı uçması gerekir. Kütleleri küçük ve kanatlarının yüzey alanı geniş olan düşük kanat yüküne sahip kuşlar ise daha yavaş uçabilir.

elmvilla/iStock

elmvilla/iStock

Albatroslar kanat yükü yüksek kuşlardır.

Kuşların uçuş amaçları da hızlarını etkiler. Kuşlar göç ederken normalde olduğundan daha yavaş uçar. Yiyecek ararken, avlanırken ya da avcıdan kaçarken normalde olduğundan daha hızlı uçabilirler. Örneğin normalde saatte 76 kilometre hızla uçan Pufla kazlarının hızı, avlarını takip ederken saatte 97 kilometreye kadar çıkabilir.

Leopardinatree/iStock

Leopardinatree/iStock

Pufla kazı

Kuşların hızı, rüzgâr ve sürü uçuşu gibi dış etmenlere bağlı olarak da değişebilir. Örneğin bilim insanları rüzgârın uçuş yönlerine karşı estiği durumlarda kuşların hızlarını artırdıklarını, rüzgârın uçuş yönleri ile aynı yöne doğru estiği durumlarda ise hızlarını azalttıklarını belirledi. Sürü hâlinde uçan kuşların ise normalde olduğundan daha yavaş uçtukları gözlemlendi.

Hızları farklı etkenler nedeniyle değişse de yapılan araştırmalar kuşların genellikle saatte 16 ila 64 kilometre hızla uçtuğunu gösteriyor. Peki Dünya’nın en hızlı uçan kuşları hangileridir?

Dünyanın En Hızlı Uçan Kuşları

Jrleyland/iStock

Jrleyland/iStock

En hızlı uçan kuşlar arasında yer alan gökdoğanlar, avlarını yakalamak için dalacakları zaman aşağı doğru uçuşa geçerek kanatlarını gövdelerine yaklaştırıp daha kapalı bir pozisyona getirir. Kuyruklarını ise kıvırıp ayaklarının arasına sokarlar. Bu şekilde yüzey alanlarını küçülterek vücutlarına etki eden hava direncini azaltırlar. Bu sayede dalış hızlarını saatte 322 kilometrenin üzerine çıkarabilirler. Gökdoğanların normal uçuş hızları ise saatte 64-96 kilometre arasında değişir.

Dorling Kindersley/Getty Images-Jerome Murray - CC/AlamyStock Photo

Dorling Kindersley/Getty Images-Jerome Murray – CC/AlamyStock Photo

Normal uçuş sırasında en yüksek hıza ulaşan kuş türü ise ak boğazlı iğnekuyruktur. Ak boğazlı iğnekuyruğun normal uçuş hızı saatte yaklaşık 105 kilometredir.

H_Yasui/iStock

H_Yasui/iStock

Kaynaklar:

Yorum yapın