Antarktika’da Güneş Işığının Ulaşmadığı Bölgede Yeni Canlılar Keşfedildi

Antarktika'da Güneş Işığının Ulaşmadığı Bölgede Yeni Canlılar Keşfedildi

Antarktika’da Güneş Işığının Ulaşmadığı Bölgede Yeni Canlılar Keşfedildi

Buz sahanlığı, kıta üzerindeki buzulların kıyıya doğru uzanmasıyla oluşan ve kalınlığı 50-600 metre arasında değişen yüzen buz kütleleridir. Dünya üzerindeki buz sahanlığının %75’i Antarktika’da bulunuyor. Bu durum Güney Okyanusu’ndaki keşfedilmemiş en büyük yaşam alanının Antarktika’da olduğu anlamına geliyor. Farklı alanlardan bilim insanları ise bu bölgede çalışmalarına devam ediyor.

Antarktika'da Güneş Işığının Ulaşmadığı Bölgede Yeni Canlılar Keşfedildi #1

Yakınzamanlarda Antarktika’dakiFilchner-RonneBuzSahanlığı’ndayapılan çalışmalarda,kıyıya yakınbesin kaynaklarından kilometrelerce uzaklıkta vegüneş ışığının ulaşamadığıderinliklerdederindenizdekibir kayayatutunmuş,suyu süzerek beslenensünger ve süngerbenzerifarklı tür canlılarkeşfedildi.

Antarktika'da Güneş Işığının Ulaşmadığı Bölgede Yeni Canlılar Keşfedildi #2

Keşif, bir jeolog araştırma ekibi tarafından buz tabakasının altından sediment (tortul tabaka) örneği almak için 900 metre kalınlıktaki buzda sondaj yapılırken gerçekleşti. Sondaj sırasında araştırmacılar makinenin okyanus tabanındaki tortul tabakaya ulaşmak yerine sert bir engele çarptığını fark etti. Engelin ne olduğunu merak eden araştırmacılar sondaj makinesine bir kamera yerleştirdi. Kameranın elde ettiği görüntüler incelenerek engelin okyanus tabanında aşınmış bir kaya parçası olduğunu ve bu kayanın üzerinde farklı tür canlıların yaşadığı fark edildi.

Antarktika'da Güneş Işığının Ulaşmadığı Bölgede Yeni Canlılar Keşfedildi #3

Keşfedilen canlılar.

Dr. Hugh Griffiths

Araştırmacılar bu keşfin şaşırtıcı olduğunu düşünüyor. Çünkü geçmiş yıllarda Antarktika’daki farklı bir buz sahanlığında yapılan çalışmalar, suyu süzerek planktonlarla beslenen bu canlıların planktonların yoğun olduğu kıyı bölgesinden 260 kilometre uzaklıkta, güneş ışığının ulaşamadığı derinliklerde ve soğuk koşullarda (-2,2 °C sıcaklıkta) yaşamasının mümkün olmadığını gösteriyordu.

Antarktika'da Güneş Işığının Ulaşmadığı Bölgede Yeni Canlılar Keşfedildi #4

Planktonlar çıplak gözle görülemeyen mikroskobik canlılardır. Bu canlılar yaz aylarında buzulların erimesiyle Antarktika’nın kıyı kesimlerine taşınır.

Antarktika’da birçok endemik sünger türü de bulunuyor. Bu yüzden bilim insanları keşfedilen canlıların hangi türlere ait olduğunu çevresel DNA yöntemini kullanarak belirleyecek. Elde edilen bilgiler, Antarktika’da keşfedilmeyi bekleyen birçok canlı türünün bulunduğunu gösteriyor.

Sözlük:

Çevresel DNA yöntemi: Canlıların çevreleriyle etkileşimi sırasında çevreye bıraktıkları ve DNA’larını içeren maddeleri inceleyen yöntem.

Kaynak:

  • Griffiths, J. H. ve ark.,”Breaking all the rules: the first recorded hard substrate sesssile benthic community far beneath an Antarctic ice shelf”, Frontiers in Marine Science, https://doi.org/10.3389/fmars.2021.642040.

Yorum yapın