Uzay Fırtınası Keşfedildi

Uzay Fırtınası Keşfedildi

Uzay Fırtınası Keşfedildi

Dünya’nın etrafında dolanan uyduların 2014 yılında topladığı verileri analiz eden uluslararası bir araştırma grubu; atmosferin üst kısımlarında meydana gelmiş, yeryüzüne su değil elektronlar yağdıran bir uzay fırtınası keşfetti.

Yeryüzündeki fırtınalara hepimiz aşinayız. Daha önceleri Mars’ta, Satürn’de ve Jüpiter’de de yeryüzündekilere benzer fırtınalar gözlemlenmişti. Ayrıca Güneş’in atmosferinin derinliklerinde de fırtına benzeri gaz hareketleri meydana geliyor. Ancak geçmişte ne Dünya’nın ne de Güneş sistemindeki başka bir gezegenin atmosferinin üst katmanlarında bir fırtına gözlemlenmişti.

Prof. Dr. Qing-He Zhang ve arkadaşlarının keşfettiği uzay fırtınası, Kuzey Kutbu’nun üstünde meydana gelmiş. Yaklaşık 1.000 kilometre genişliğinde bir alanda meydana gelen fırtına sırasında yüksek miktarda plazma, sekiz saat boyunca saat yönünün tersi yönde dönmüş ve bu esnada yeryüzüne elektronlar yağmış.

Araştırmacılar yeryüzündeki fırtınaların yüksek miktarda enerji içerdiğini, bu uzay fırtınalarının sebebinin de güneş rüzgârından atmosferin üst katmanlarına yüksek miktarda enerji aktarılması olduğunu söylüyorlar.

Konu ile ilgili detaylı bilgiye Dr. Qing-He Zhang ve arkadaşlarınınNature Communications‘ta yayımlanan makalelerinden ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın