Yeni Nesil Ağ Uzmanları: Blokzincir Geliştiricileri

Yeni Nesil Ağ Uzmanları: Blokzincir Geliştiricileri

Yeni Nesil Ağ Uzmanları: Blokzincir Geliştiricileri

Günümüzde internet ortamında çeşitli amaçlarla çok sayıda veri transferi yapılıyor. Örneğin video, resim ya da mesaj gönderme bunlardan sadece birkaçı. Veri transferleri için kullanılan geleneksel sistemler belirli bir merkezî otoriteye bağlı olarak çalışır. Bu otoriteler, çevrim içi işlemlerde gerçekleştirilen durumları bildiren sistemlerdir. Örneğin merkezî otorite e-postanızın teslim edildiğini bildiren bir servis sağlayıcısı, gönderilerin sadece belirli kişilerle paylaşıldığını belirten bir sosyal ağ platformu ya da paranın karşı tarafa iletildiğini söyleyen bir banka olabilir. Bu otoriteler kullanıcıların işlemlerini kaydederek, tanımadıkları insanlarla güvenli bir şekilde alışveriş ya da paylaşım yapmalarını sağlar.

Blokzincir Teknolojisi Nedir?

Yeni Nesil Ağ Uzmanları: Blokzincir Geliştiricileri #1

Blokzincir teknolojisinde işlemlerin (blokların) gösterim şekli

Blokzincir teknolojisi ise geleneksel sistemlerin aksine merkezî bir otoriteye bağlı olarak çalışmaz. Aksine “dağıtık” bir ağ sistemine sahiptir. Blokzincir teknolojisinde, birbirinden bağımsız birden fazla bilgisayar veya sunucu birbiri ile iletişim kurarak ve bir ağ bütünü oluşturarak tek bir hesaplama merkezi gibi çalışır. Bu şekilde geleneksel sistemde tek bir merkezî otoriteye bağlı olan yetki ve sorumluluk blokzincir teknolojisinde bilgisayarlar ve sunucular arasındaki her bir bağlantıya dağıtılır. İşlemin gerçekleşip gerçekleşmediği ise sistemdeki bilgisayar veya sunucular tarafından onaylanır. Blokzincir teknolojisinde yapılan tüm bu işlemlere ise “blok” denir.

Yeni Nesil Ağ Uzmanları: Blokzincir Geliştiricileri #2

Merkezî ya da dağıtık bir otoriteye bağlı sistemlerin çalışma şekli

Bilgem

Blokzincir teknolojisi aynı zamanda farklı birçok teknolojiden yararlanan bir veri işleme modeli olarak da tanımlanabilir. Blokzincir teknolojisindeki dağıtık ağ sistemi, gerçekleştirilen tüm işlemlerin halka açık olarak sunulduğu bir muhasebe defterine benzetilir. Bu büyük muhasebe defterindeki işlemler ağa bağlı farklı bilgisayarlar üzerinde saklanır ve bir işlemin onayı ağdaki bilgisayarlarda bulunan doğrulama yazılımları tarafından yapılır. Blokzincir teknolojisi farklı bilgisayarlara dağıtılmış bir veri tabanı şeklinde çalıştığı için bilgiler bir kez kayıt altına alındıktan sonra değiştirilemez ya da silinemez.

Bu sebeple blokzincir teknolojisi, işlem güvenliğinin ağdaki bilgisayarlar tarafından doğrulandığı dağıtık, şeffaf, değiştirilemez ve güvenli bir veri altyapısıdır. Bu sayede blokzincir, dünyadaki tüm bireylerin kişisel verileri üzerindeki kontrolünü güçlendirebilir, kişisel alan ve güven problemlerinin giderilmesi ile verilerin esnekliğini, şeffaflığını ve dijital güvenliğini sağlar.

Blokzincirin Uygulama Alanları Nerelerdir?

Yeni Nesil Ağ Uzmanları: Blokzincir Geliştiricileri #3

Blokzincir teknolojileri bankacılık, borsa, e-noter, bulut bilişim ve güvenli bulut depolama gibi uygulama alanlarında kullanılabilir.

Blokzincir Geliştiricisi Kimdir?

Yeni Nesil Ağ Uzmanları: Blokzincir Geliştiricileri #4

Blokzincir geliştiricisi; blokzincir sisteminin altyapısını oluşturan, sistemi kullanan protokolleri geliştirip en işlevsel hâle getiren ve bu teknolojiyi kullanarak blokzincir teknolojisi için gereken çeşitli platformları, program ve uygulamaları geliştiren kişidir.

Blokzincir Geliştiricisi Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

Yeni Nesil Ağ Uzmanları: Blokzincir Geliştiricileri #5

Blokzincir geliştiricisi, teknik bilgiye yani yazılım ve donanım sistemlerine hâkim, araştırmacı kişiliğe ve analitik düşünebilme yeteneğine sahip, gelişime açık kişilerdir. Microsoft SQL Server, Visual Studio, .NET, MVC, AJAX, SQL, C, C ++, C #, Javascript, Node.js, JQuery, SOAP, REST, FTP gibi teknik programları bilmesi gereken blokzincir geliştiricisinden kriptografi (şifreleme) yöntemleriyle ilgili de bilgi sahibi olması beklenir.

Nasıl Blokzincir Geliştiricisi Olunur?

Yeni Nesil Ağ Uzmanları: Blokzincir Geliştiricileri #6

Genellikle bilgisayar mühendisliği, matematik, bilgi güvenliği ve yazılım mühendisliği bölümlerinden mezun olan kişiler blokzincir geliştiricisi olabilir. Bazı üniversitelerin ise blokzincir üzerine farklı araştırma merkezleri bulunabilir. Gerekli dersleri alan farklı lisans öğrencileri, bu merkezlerdeki çalışmalara katılarak blokzincir konusunda kendilerini geliştirebilirler.

Kaynaklar:

Yorum yapın