Origami Frizbi Yapalım!

Origami Frizbi Yapalım!

Origami Frizbi Yapalım!

Frizbi nedir, frizbi nasıl tutulur ya da frizbi nasıl fırlatılır bilmiyor olabilirsiniz. Hatta daha önce elinize hiç frizbi almamış olabilirsiniz. Çünkü frizbi kullanımı ve frizbi ile yapılan sporlar ülkemizde pek yaygın değil. Aslında dünyada da frizbinin tarihi çok eskilere dayanmıyor. Yine de benzer mantıkla hareket eden cisimleri insanlar yüzyıllardır kullanıyor. Mesela Avustralya yerlilerinin avlanmak için kullandıkları bumerang da yatay düzlemde dönerek belirli bir süre düşmeden uçması yani bir anlamda yer çekimine meydan okumasıyla frizbiye benzer. Bugün olimpik bir spor olan disk atmanın tarihi de Antik Yunanların avlanmada ve savaşlarda kullandığı disklere dayanır. Göl kenarında bulduğumuz yassı taşları suya atıp sektirdiğimizde de aslında frizbiye benzer şekilde hareket ettiririz.

Origami Frizbi Yapalım! #1

Frizbi fırlatma, disk atmaya ya da gölde taş sektirmeye benzer.

Frizbi Nedir?

1950’lerde Amerika Birleşik Devletleri’nde gençler, özellikle de üniversite öğrencileri arasında turta tabanlarını disk gibi fırlatıp yakalamak sportif bir eğlence hâline gelmişti. Bu pazarın farkına varan girişimciler çeşitli disk tasarımları yapıp müşterilerin beğenisine sundu. 1958’de ise Fred Morrison bugün hâlâ frizbi üretiminde kullanılan tasarımın patentini aldı. Frizbi adı o dönemde popüler olan bir turta şirketinin ismi olan Frisbie Pie Company’den geliyor.

Origami Frizbi Nasıl Yapılır?

Bu etkinliğimizde origami frizbi yapacağız. “Origami Frizbi Yapalım!” videomuzda tarif ettiğimiz şekli birleştirdikten sonra, koni hâline getirip son hâlini vermeden önce, bir topaç gibi de kullanabilirsiniz. Topaç çevirmekten sıkılınca da şekli frizbi hâline getirip “ayaklarını yerden kesebilirsiniz”.

Frizbi Nasıl Fırlatılır?

Temel frizbi fırlatma tekniğinde (sağ elle fırlattığınızı düşünürsek) işaret parmağınız diskin kenarında duracak şekilde frizbiyi kavramalısınız. Bu sırada sağ ayağınız hedefinizi, sol ayağınız ise solunuzu gösterecek şekilde ağırlığınızı ayaklarınıza eşit şekilde dağıtarak dizleriniz hafif bükülü olacak biçimde ayakta durmanız gerekiyor. Frizbinin hedefe doğru gitmesi için sağ kolunuzun dirseği karşıyı gösterecek şekilde frizbiyi göğüs hizasında tutmalı ve önce dirseğinizi sonra da bileğinizi düzleştirerek hedefe doğru fırlatmalısınız.

Tutuşunuzu ve duruşunuzu değiştirerek frizbinizi en uzağa fırlatmak için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz. Güneşli, güzel bir günde bahçenizde ya da parklarda hatta evinizin salonunda, arkadaşlarınızla ya da ailenizle keyifli vakit geçirmek için frizbi oynayabilirsiniz.

Kaynak:
  • Kennedy, P. ve Morrison, F., Flat Flip Flies Straight! True Origins of the Frisbee, Wormhole Publishers, 2006.

Yorum yapın