Arduino Kartı Tanıyalım

Arduino Kartı Tanıyalım

Arduino Kartı Tanıyalım

Bu etkinliğimizde kodlamayı ve elektronik devre kurmayı kolayca öğrenebileceğiniz bir platform olan Arduino’yu ve yaygın olarak kullanılan Arduino kartlardan biri olan Arduino UNO kartı tanıyacağız.

Arduino Nedir?

Arduino, açık kaynak kodlu yazılım ve donanıma sahip bir mikrodenetleyici platformudur. Arduino ile sensörlerden gelen verileri okuyabilir ve bu girdilere göre elektronik cihazları kontrol edebilir, örneğin LED’leri yakıp söndürebilir ya da motoru çalıştırabiliriz. Bu platform, üzerinde mikroçip bulunan bir kart ve bu kartı programlamamızı sağlayan bir programlama dilinden oluşur.

Arduino kartın farklı modelleri var. Bunlar arasında maliyetinin düşük olması ve kod örneklerinin fazlalığı gibi avantajlarından dolayı Arduino UNO kart en yaygın kullanılanlardan biri. Daha fazla pin sayısına ya da daha küçük boyuta ihtiyaç duyulduğunda (örneğin giyilebilir teknolojilerde kullanmak için) farklı Arduino modelleri seçilebilir.

Arduino UNO Kart Hangi Özelliklere Sahip?

Arduino Kartı Tanıyalım #1

Arduino

Arduino UNO kart üzerinde, kartı bilgisayara bağlayabilmemizi sağlayan bir USB girişi bulunur. Bu USB girişi ile Arduino UNO ile iletişim kurulur.

Güç

Arduino kartın çalışması için ihtiyaç duyulan güç, USB hattı üzerinden ya da haricî güç kaynağından sağlanabilir. Arduino kartın, üzerinde bulunan haricî güç girişine, çıkışı 7 volt-12 volt aralığında olan bir adaptör takılarak kullanılması önerilir. Arduino UNO kartın haricî güç girişi için üst ve alt gerilim değerleri ise 6 volt ve 20 volttur.

Kart üzerinde bir adet “reset” düğmesi bulunur. Bu düğmeye basıldığında Arduino UNO’da bulunan program baştan başlatılır.

Arduino UNO Kart Üzerindeki Pinler

Arduino UNO üzerinde 14 adet dijital pin ve 6 adet analog pin yani bağlantı noktası bulunur.

Dijital Pinler

Dijital pinler hem giriş hem de çıkış olarak kullanılabilir. Yani bu pinler kullanılarak hem sensörlerden gelen verileri okuma gibi giriş işlemleri hem de LED yakma gibi çıkış işlemleri yapılabilir. Pinler 0 ile 13 arasında rakamlarla numaralandırılır. Her pin 5 volt ile çalışır ve maksimum 40 miliamper akım çekebilir.

0 ve 1 numaralı pinler, RX (yani veri alıcı) ve TX (yani veri yayıcı) pinleridir. Bilgisayar ile bağlantı kurulurken ve program yüklenirken bu pinler kullanılır.

3, 5, 6, 9, 10, ve 11 numaralı pinler PWM pinleridir. PWM pinlerinin yanında tilde işareti (~) bulunur. PWM özelliği, daha çok sayısal analog dönüşüm işlemlerinde kullanılır. Motorun hızını kontrol etmek ve LED’in parlaklığını ayarlamak gibi işlemler buna örnek gösterilebilir. PWM pinlerine 0 ile 255 arasında değer verilebilir.

Analog Pinler

Arduino UNO, A0’dan A5’e kadar isimlendirilen 6 adet analog girişe sahiptir. Analog devre elemanlarının değerlerini okumak için bu pinler kullanılır. Bu girişlerle 0 ile 1023 arasında değerler okunabilir.

Güç Pinleri

Vin: Bu pin haricî güç girişidir. Adaptör soketi takılan haricî güç girişi ile aynı hattadır. Bu yüzden pine 7 volt ile 12 volt arasında gerilim verilmelidir.

5V: Bu pin ile 5 volt çıkış alabiliriz. Bu sayede 5 volt ile çalışan sensörleri bu pine bağlayarak enerji girişlerini sağlayabiliriz.

3.3V: Bu pin Arduino üzerindeki regülatör sayesinde, devredeki 3.3 volt ile çalışan bileşenler için kullanabileceğimiz gerilim besleme pinidir. Bu pinin maksimum çıkış akımı 50 miliamperdir.

GND: GND pini devremizin tamamlanması için gerekli topraklama pinidir.

LED’ler

Kart üzerinde 4 tane yerleşik LED bulunur.

On LED: Karta enerji geldiğini ve kartın çalıştığını gösterir.

RX ve TX LED’leri: Haberleşme LED’leridir. Veri alışverişi yapıldığında yanıp sönerler.

L LED: Genellikle kartı kontrol etme amacıyla kullanılan LED’dir. Bu LED, 13 numaralı dijital pine bağlıdır.

Reset pini, reset düğmesine bağlıdır. Bu pine 5 volt akım verdiğimizde, sanki reset düğmesine basılmış gibi, Arduino kart resetlenir.

Arduino UNO kart üzerindeki pinlerin kullanım amaçlarını ve kart üzerindeki bileşenleri öğrendiğimize göre kartı kullanarak farklı etkinlikler yapabiliriz.

Kaynaklar:

Yorum yapın