PictoBlox ile Havaya Resim Çizelim

PictoBlox ile Havaya Resim Çizelim

PictoBlox ile Havaya Resim Çizelim

Bilmekte Fayda Var!

Bilgisayar bilimlerindeki önemli araştırma konularından biri de görüntü işlemedir. Bu alanda çalışan araştırmacılar genellikle kameralardan elde edilen görüntülerin otomatik olarak analiz edilmesini mümkün kılabilecek ve görüntüdeki faydalı bilgileri otomatik olarak yorumlayabilecek tekniklerin ve yazılımların geliştirilmesi üzerine çalışır. Bu amaçla yapılan birçok çalışma mevcut.

Görüntü işleme ile nesnelerin tespiti, insan vücudundaki eklem yerlerinin ve yüzdeki düğüm noktaların tespiti gibi işlemler yapılabilir. Yüzümüzdeki göz, dudak, burun, kulak ve kaşlar görüntü işleme ile belirlenebilen düğüm noktaları ile tespit edilebilir.

PictoBlox ile Havaya Resim Çizelim #1

Yüz üzerindeki düğüm noktalarını ve eklem yerlerini tespit edebilen birçok hazır model var. Bu modeller sayesinde biz de yüz ve el hareketlerini tanıma işlemlerini kolayca yapabilen uygulamalar geliştirebiliriz.

El hareketlerini otomatik olarak anlamak için, eklem noktaları ve el tespiti üzerine odaklanan birçok uygulama var. Örneğin bu uygulamalardan biri olan işaret dili tanıma sistemlerinde, genellikle önce el ve eklem noktaları tespit edilerek görüntü üzerinden işaret dili ile gösterilen harflerin ve kelimelerin tanınması amaçlanır. Bu amaçla parmakların birbirine göre konumu ve eklem noktalarının hareketleri bilgisayar tarafından takip edilir ve sistem bu şekilde eğitilir. Daha önce işaret dili hareketleri ile eğitilen bir sistem, hafızası ile eşleştirme yaparak kameradan gelen görüntü üzerinde işaret diliyle ifade edilen kelimeleri anlayabilir. Bu eğitme işlemi genellikle derin öğrenme yöntemleri ile yapılır.

PictoBlox ile Havaya Resim Çizelim #2

Tasarla ve Yap köşesinin bu koldama projesinde blok tabanlı yapay zekâ yazılımı PictoBlox’taki insan vücudu tanıma eklentisini kullanarak parmaklarımızın konumunu tespit ediyor ve elimizle havaya resim çizmemizi sağlayan bir yapay zekâ uygulaması geliştiriyoruz.

Nelere İhtiyacımız Var?

  • İnternet bağlantısı olan bilgisayar
  • Web kamerası

Ne Yapıyoruz?

Ne Oldu?

Bu projede PictoBlox uygulamasını kullanarak parmağımızla havaya resim çizebildiğimiz bir uygulama tasarladık. Bunun için parmaklarımızın konumu tespit ettik. Kalem eklentisini kullanarak sahne üzerine çizim yapmayı öğrendik. Siz de bu uygulamayı kullanarak havaya istediğiniz çizimleri yapabilir ya da istediğiniz yazıları yazabilirsiniz.

Kaynaklar:

Yorum yapın