Tinkercad’de Türksat 6A Haberleşme Uydusunu Tasarlayalım

Tinkercad'de Türksat 6A Haberleşme Uydusunu Tasarlayalım

Tinkercad’de Türksat 6A Haberleşme Uydusunu Tasarlayalım

Bilmekte Fayda Var!

Uzayda bir gök cisminin etrafında dolanan nesnelere uydu denir. Doğal ve yapay olmak üzere iki tür uydu vardır. Doğal uyduların en bilinen örneği gezegenimizin uydusu olan Ay’dır. Yapay uydulara ise Dünya’nın etrafında dolanan Uluslararası Uzay İstasyonu’nu örnek gösterebiliriz.

Haberleşme, meteoroloji, gözlem, savunma gibi farklı görevlere sahip yapay uydular vardır. Haberleşme uyduları radyo ve televizyon yayınlarının daha geniş alanlardan izlenebilmesi ve telefon, internet gibi iletişim araçlarının kullanılabilmesi için uzaya gönderilen uydulardır. Uydular yapacakları görevlere bağlı olarak farklı yörüngelere yerleştirilir. Haberleşme uyduları “yer sabit yörünge” olarak isimlendirilen bir yörüngede görev yapar. Yüksekliği yaklaşık 36.000 kilometre olan bu yörüngedeki uydular, Dünya’ya göre sabit konumda hareket eder.

Türkiye’nin yerli olarak tasarlanan ve üretilen ilk haberleşme uydusu olan Türksat 6A’nın 2023’te uzaya fırlatılması planlanıyor. Türksat 6A’nın proje yürütücülüğünü TÜBİTAK, Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ), ASELSAN ve CTECH kuruluşları yapıyor.

20 Ku-Bant alıcı/verici taşıyacak Türksat 6A’nın kütlesinin 4.250 kilogram olması planlanıyor.

Haberleşme uydularını yapısal olarak üç bölüme ayırabiliriz. Hizmet bölümü olarak isimlendirilen birinci bölüm, uydunun yörüngede kalmasını sağlayan kimyasal ve elektrikli itki sistemlerini, yakıtı ve aküleri içeren bölümdür. İkinci bölümde, uydunun ana görevini yerine getiren transponder (sinyal alma ve gönderme işini yapan birim) ve bilgisayarlar gibi tüm haberleşme donanımları yer alır. Üçüncü bölüm ise güneş panellerinin ve antenlerin bulunduğu dış kısımdır.

Uyduların enerji ihtiyacı, üzerlerindeki güneş panellerinden karşılanır. Uydu uzaya fırlatılırken bu paneller kapalıdır. Uydu yörüngeye yerleştikten sonra güneş panelleri açılır. Uydunun Dünya ile iletişimini ise üzerindeki parabolik antenler sağlar.

Aşağıda Türksat 6A uydusunun üç boyutlu bir tasarımını inceleyebilirsiniz.

Tinkercad'de Türksat 6A Haberleşme Uydusunu Tasarlayalım #1

Bu üç boyutlu tasarım projesinde Tinkercad uygulamasının içindeki nesneleri kullanarak Türksat 6A uydusunun üç boyutlu modelini tasarlıyoruz.

Nelere İhtiyacımız Var?

  • İnternet bağlantısı olan bir bilgisayar

Ne Yapıyoruz?

Ne Oldu?

Bu projemizde,Tinkercad uygulaması ile Türkiye’nin yerli olarak geliştirilen ve üretilen ilk haberleşmesi uydusu Türksat 6A’nın üç boyutlu modelini tasarladık. Tinkercad’deki nesneleri kullanarak yeni nesneler oluşturduk.

Siz de hâlâ görevlerine devam eden RASAT, GÖKTÜRK-1 ve GÖKTÜRK-2 gözlem uydularının ya da yakın zamanda uzaya fırlatılan Türksat 5A ve Türksat 5B haberleşme uydularının üç boyutlu modellerini tasarlayabilirsiniz.

Kaynaklar:

Yorum yapın