Türkiye’nin Sulak Alanları: Nemrut Krater Gölü

Türkiye'nin Sulak Alanları: Nemrut Krater Gölü

Türkiye’nin Sulak Alanları: Nemrut Krater Gölü

Nemrut Krater Gölü; Bitlis’in Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçeleri arasında yer alır. Dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise en büyük krater gölüdür.

Türkiye'nin Sulak Alanları: Nemrut Krater Gölü #1

Nemrut Krater Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve sönmüş bir yanardağ olan Nemrut Dağı’nın tepesindeki kalderada yer alır. Kaldera, volkanik patlama sonucu açığa çıkan lavların toprağı çökertmesiyle oluşan volkanik bir yapıdır.

Türkiye'nin Sulak Alanları: Nemrut Krater Gölü #2

Nemrut Kalderası’nın en soğuk ve en sıcak olduğu zamanlar sırasıyla -5,9 °C ile ocak, 18,5 °C ile temmuz aylarıdır. Gölün suları, yağmur suları ve sıcak su kaynaklarıyla beslendiği için tatlıdır. Ayrıca gölün sıcak su kaynaklarıyla beslenmesi alt kısmının yüzeyine göre daha sıcak olmasını sağlar. Bu da gölün kış aylarında donmasını engeller.

Türkiye'nin Sulak Alanları: Nemrut Krater Gölü #3

Tarla üçgülü

Serin ve nemli bir iklime sahip olan gölde kekik, mavi koyun yumağı, şalba, Tire lalesi ve tarla üçgülü gibi bitkiler yetişiyor.

Türkiye'nin Sulak Alanları: Nemrut Krater Gölü #4

Kadife ördek

Bitki çeşitliliği bakımından hayli zengin olan göl aynı zamanda farklı hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Bu hayvanlar arasında kızıl akbaba, kadife ördek, kaya kartalı, arı kuşu, doğu martısı, küçük alamecek, yabani tavşan, tilki ve boz ayı yer alıyor.

Türkiye'nin Sulak Alanları: Nemrut Krater Gölü #5

Çengel boynuzlu dağ keçisi ise bir zamanlar Nemrut Kalderası’nda yaşıyordu. Fakat günümüzde buradaki soyu tükendi.

Türkiye'nin Sulak Alanları: Nemrut Krater Gölü #6

Göl aynı zamanda fitoplankton bakımından da hayli zengin. Gölün toprak yapısı ise kil, silt ve kumdan oluşuyor.

Türkiye'nin Sulak Alanları: Nemrut Krater Gölü #7

Giderek artan turistik ziyaretler ve aşırı otlatma göldeki biyoçeşitliliğin azalmasına ve gölün habitatının bozulmasına neden oluyor. Bu nedenle Nemrut Kalderası 2021 yılında “kesin korunacak hassas alan” olarak ilan edildi.

Sözlük:

Krater gölü: Yanardağın tepesi olarak bilinen kraterlerin volkanik patlama nedeniyle oluşan çöküntülerine ya da yanardağ kenarlarının içeri çökmesi ile oluşan çukurların yağmur ve kar suyuyla dolması sonucu meydana gelir.

Silt: Kumdan küçük, kilden büyük, taneli toza benzer bir malzeme.

Kaynaklar:

Yorum yapın