Beynimizde Acıyı Algılayan Reseptörler Yoksa Başımız Neden Ağrıyor?

Beynimizde Acıyı Algılayan Reseptörler Yoksa Başımız Neden Ağrıyor?

Beynimizde Acıyı Algılayan Reseptörler Yoksa Başımız Neden Ağrıyor?

Elena Bondarenko / iStock

Acıyı Nasıl Hissederiz?

Nösiseptörler sıcaklık, basınç ve bazı kimyasal maddelerin etkisiyle uyarıldıklarında, örneğin sıcak bir sobaya dokunduğumuzda ya da ayağımızı sert bir nesneye çarptığımızda, nörotransmiter olarak isimlendirilen çeşitli kimyasal maddeler salgılanır. Nörotransmiterler sinir hücreleri arasındaki iletişimi sağlayan kimyasal maddelerdir. Nösiseptörler tarafından algılanan acı sinyali, omurilik boyunca taşınarak beyne ulaştırılır. Acı sinyali beynin ilgili bölgesinde değerlendirildikten sonra, beyin acıya neden olan uyarıcıya karşı en uygun tepkiyi verecek şekilde gerekli koordinasyonu sağlar. Örneğin uygun bağışıklık yanıtının verilmesi için gerekli hormonlar salgılanır.

Başımız Neden Ağrır?

Beynimizde Acıyı Algılayan Reseptörler Yoksa Başımız Neden Ağrıyor? #1

Irina Shatilova / iStock

Beyin dokusunun kendisinde nösiseptörler bulunmasa da kafatası kemiği ile beyin dokusu arasındaki zarda, kan damarlarında, kafatası kemiklerinde ve boyun kaslarında acıyı algılayan bu özel sinir hücreleri vardır.

Baş ağrısının beyinde nasıl ortaya çıktığı ise baş ağrısının türüne bağlı olarak değişiyor. Örneğin tansiyona bağlı baş ağrısı genellikle boyundaki ve kafatasındaki kasların sertleşmesindenkaynaklanıyor.

Migren olarak bilinen bağ ağrısı türünün sebebi ise tam olarak bilinmiyor. Ancak migren ağrılarının beyinde olağan dışı bir şekilde ortaya çıkan sinirsel aktivitenin kan damarlarındaki nösiseptörleri uyarması sonucu meydana geldiği düşünülüyor.

Ayrıca nösiseptörler başımızdaki sinüslerde de yer alabiliyor. Sinüs boşluklarındaki enflamasyondan kaynaklanan ağrılar baş ağrısı gibihissedilebiliyor.

Kaynaklar:

Yorum yapın