Kalıtsal Varyasyona Sebep Olan Mutasyon Nedir?

Kalıtsal Varyasyona Sebep Olan Mutasyon Nedir?

Andrii Yalanskyi/iStock

Kalıtsal Varyasyona Sebep Olan Mutasyon Nedir?

Bu yazımızda size varyasyondan ve kalıtsal varyasyona sebep olan mutasyondan bahsedeceğiz.

Varyasyon Nedir?

Aynı türe ait bireyler arasında görülen farklı karakteristik özelliklere varyasyon denir.

Varyasyon Türleri Nelerdir?

Canlılarda iki tür varyasyon görülür: kalıtsal varyasyon ve kalıtsal olmayan varyasyon.

Kalıtsal Olmayan Varyasyon Nedir?

Kalıtsal olmayan varyasyon; genlerin kalıtsal değişikliğe uğramadığı, genin belirli bir özelliğini belirleyen alellerin işleyişinde meydana gelen değişikliklerdir. Genellikle vücut hücreleri olarak da bilinen somatik hücrelerde gerçekleşir. Tür içinde farklılıklara neden olabilir. Sadece varyasyona uğramış bireyi etkiler ve yavrulara aktarılmaz.

Çizim: Umut Aybek

Çizim: Umut Aybek

Karakteristik özelliklerin ortaya çıkmasını sağlayan genlerin her birine alel denir. Her özellik biri anneden biri babadan gelen alele sahiptir.

Kalıtsal Olmayan Varyasyonun Sebebi Nedir?

Kalıtsal olmayan varyasyona ortamın sıcaklıgı, ısık ve su miktarı, beslenme, kimyasal maddeler ve mekanik etkiler sebep olabilir.

Kalıtsal Olmayan Varyasyon Örnekleri Nelerdir?

Gunes ısıgının deri rengini koyulastırması, spor yapan kisilerin kaslarının gelismesi, kaza sonucu meydana gelen organ ve doku kayıpları, asırı beslenme sonucu meydana gelen obezite, ortancaların asidik toprakta mavi, bazik toprakta pembe çiçek açması, daha fazla su ve güneş ışığına ulaşan bitkilerin daha çok uzaması kalıtsal olmayan varyasyona birer örnektir.

gradyreese/iStock

gradyreese/iStock

Kasları şekillendirmek kalıtsal olmayan mutasyona bir örnektir.

Kalıtsal Varyasyon Nedir?

Kalıtsal varyasyon ise aynı türe ait bireylerin genleri veya DNA parçalarındaki farklılıklar dolayısıyla görülen çeşitliliklerdir. Aynı tür bireyler arasında kalıtsal farklılıklara sebep olur ve değişiklikler yavrulara aktarılır. Kalıtsal varyasyon genetik cesitlilik sağlar.

Kalıtsal Varyasyonun Sebebi Nedir?

Kalıtsal varyasyonun oluşmasında birden fazla faktör rol oynayabilir. Mayoz bölünmede krossing over ile farklı alellere sahip kromozomların oluşması, homolog kromozomların rastgele ayrılması, döllenmede yumurtanın rastgele bir spermle birleşmesi ve mutasyon kalıtsal varyasyonun sebeplerindendir.

Kalıtsal Varyasyon Örnekleri Nelerdir?

Dil yuvarlayabilme ya da yuvarlayamama, kulak memesinin ayrık ya da yapışık olması, ten rengi, cinsiyet, goz rengi, sac sekli ve rengi, çiller ve kan grubu kalıtsal varyasyonlara ornek olarak verilebilir.

Ben Gingell/iStock

Ben Gingell/iStock

Dil yuvarlayabilme genetik bir özelliktir.

Mutasyon Nedir?

Kalıtsal varyasyonlara yol acan etmenlerden biri olan mutasyon, DNA’nın nukleotid dizisinde meydana gelen degisimlerdir. Örneğin DNA’nın nükleotid dizisinde bulunan guanin ve adenin azotlu bazları yerine mutasyon sonucu sitozin ve timin bazları gelebilir. Bu da yeni oluşan DNA kopyasında farklılıklar oluşturur.

Rungnaree Jaitham/iStock

Rungnaree Jaitham/iStock

Mutasyon örneği

Mutasyona Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Radyasyon, morötesi ısınlar, beta, gama ve X ısınları, radyoaktif maddeler, formaldehit ve nitrik asit gibi kimyasal maddeler, birtakım ilaclar, pH, ısı değişimleri ve bazı virusler mutasyona sebep olabilir. Mutasyona yol açan bu faktörlere mutajen denir. Mutasyonlar kendiliğinden de gerçekleşebilir. Örneğin hücre bölünmesi esnasında DNA’nın kendisini eşlediği sırada oluşan kopyada meydana gelen farklılıklar da bir mutasyondur.

ttsz/iStock

ttsz/iStock

Her Mutasyon Yavru Hücreye Aktarılır mı?

Bakteri gibi eşeysiz üreyen canlılarda ve patates gibi eşeysiz üreyen bitkilerde mutasyon, mitoz bölünme ile yavru hücrelere aktarılabilir. Örneğin bitkinin bazı yaprak veya dallarında olusan mutasyon, bu dalların eşeysiz uremesiyle olusan yeni bitkilerde de gorulebilir.

Çizim: Umut Aybek

Çizim: Umut Aybek

Patateste tomurcuklanma ile üreme bir çeşit eşeysiz üremedir.

Eşeyli üreyen canlılarda ise mutasyon canlının vücut hücrelerinde (somatik hücrelerde) gerçekleşirse yavru hücrelere aktarılmaz. Mutasyon canlının gamet hücrelerinde (örneğin insanda yumurta ve sperm hücrelerinde) meydana gelirse yavru hücrelere aktarılır.

Mutasyonun Sebep Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

  • Orak Hücreli Anemi: HBB geni tarafından kodlanan beta globinde meydana gelen bir mutasyon, hemoglobinin yapısını bozar ve görevini yerine getirememesine yol açar.
  • Hemofili: Kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlerin genlerinde meydana gelen bir mutasyon, pıhtılaşma proteinlerinin kanı tam pıhtılaştıramadığı bir tür kalıtsal kanama hastalığına sebep olur.
  • Frajil X Sendromu: DNA’daki CGG segmentinin normalden daha fazla tekrarlaması sonucu ortaya çıkan mutasyona bağlı bir durumdur. Zekâ geriliğine ve öğrenme güçlüklerine neden olur.
  • Tay-Sachs Hastalığı: HEXA geninde meydana gelen bir mutasyon sonucu heksozaminidaz A enzimi üretilmez. Tay-Sachs, heksozaminidaz A enzimi eksikliği sonucu oluşan bir hastalıktır. Beyindeki ve omurilikteki sinir hücrelerinin tahrip olmasınayol açar.
  • Cri du Chat Sendromu: 5 no’lu kromozomun silinmesi ile oluşanmutasyona bağlı bir sendromdur. Bebeğin ağlayışı, yutak ve sinir sisteminde meydana gelen sorunlar nedeniyle yavru kedi miyavlaması gibidir.Bu yüzden kedi miyavlaması ya da kedi çığlığı sendromu olarak da bilinir.
  • Kanser: Bazı kanserler kromozom bölgelerinin tekrarlaması sonucu oluşur. Bu bölgelerin tekrarlaması ise kromozom mutasyonlarından kaynaklanır.

Neden Grip Aşısı Her Yıl Yenilenir?

Virüsler mikroorganizmalara gore genetik varyasyonlara daha fazla maruz kalır ve daha hızlı mutasyona uğrar. Mutasyona uğrayan virüs daha hızlı üreme ve çevresel koşullara daha iyi uyum sağlama özellikleri kazanabilir. Bu durumda virüs, konak olarak kullandığı insan hücrelerinin yüzeyine daha iyi tutunabilir. Viruslerin hızlı ve çok fazla mutasyona uğraması, ilaçlara karşı direnç geliştirmelerini de sağlar. Bu nedenle viruslerin sebep olduğu hastalıklar uzun vadede ilaç ile tedavi edilemez. Grip aşılarının her yıl yeni virüs tiplerine göre yeniden geliştirilmesinin sebebi de budur.

Kaynaklar:

Yorum yapın