Leonard Kuyruklu Yıldızı İçin Ayrılık Zamanı

Leonard Kuyruklu Yıldızı İçin Ayrılık Zamanı

Görseli büyütmek için tıklayın.

Leonard Kuyruklu Yıldızı İçin Ayrılık Zamanı

Fotoğraf: Gerald Rhemann

Leonard Kuyruklu Yıldızı’nın bu fotoğrafı astrofotoğrafçı Gerald Rhemann tarafından 25 Aralık 2021’de Namibya’da çekildi. Comet C/2021 A1 olarak da bilinen Leonard Kuyruklu Yıldızı, Arizona Üniversitesinden Gregory Leonard tarafından Ocak 2021’de keşfedilmişti.

Yaklaşık 1 kilometre genişliğinde olan Leonard Kuyruklu Yıldızı, 12 Aralık 2021’de Dünya’ya en yakın konumdan geçerek Güneş’e yaklaşmaya devam etti. Güneş’e yaklaştıkça kuyruklu yıldızın parlaklığının artacağı düşünülüyordu. Ancak durum tahmin edildiği gibi olmadı ve kuyruklu yıldız giderek sönükleşmeye başladı. Parlaklığındaki azalmanın nedeni, Güneş’e yaklaştıkça kuyruklu yıldızın parçalanarak dağılmış olması olabilir.

Kuyruklu yıldızlar buz, toz ve gazdan oluşur. Güneş’e yaklaştıkça sıcaklıkları arttığı için yapılarındaki katı maddeler doğrudan gaz hâline geçer yani süblimleşir. Böylece çekirdeklerinin etrafında bir atmosfer oluşur. Bu atmosfer güneş rüzgârlarının etkisiyle kuyruğa benzer bir şekil alır. Kuyruklu yıldızlar güneş rüzgârıyla etkileştiğinde iyonlaşmış hâldeki gazlardan oluşan plazma kuyruğu, kuyruklu yıldızın baş kısmından yani çekirdeğinden ayrılabilir.

Gerald Rhemann tarafından çekilen fotoğrafta, Leonard Kuyruklu Yıldızı’nın kuyruğunun bir bölümünün kuyruklu yıldızdan ayrıldığı görülüyor.

Gerald Rhemann, Disconnection Event yani Bağlantının Kopması Olayı isimli bu fotoğrafıyla İngiliz Kraliyet Rasathanesi tarafından düzenlenen 2022’nin En İyi Astronomi Fotoğrafçısı Yarışması’nda birinci oldu.

Gerald Rhemann’a fotoğrafının Bilim Genç’te kullanılmasına izin verme nezaketinde bulunduğu için teşekkür ediyoruz.

Kaynaklar:

Yorum yapın