JUICE, Jüpiter’in Uydularında Yaşam Arayışı İçin Yola Çıktı

JUICE, Jüpiter'in Uydularında Yaşam Arayışı İçin Yola Çıktı

Imperial College of London

JUICE, Jüpiter’in Uydularında Yaşam Arayışı İçin Yola Çıktı

Jüpiter, Güneş sisteminin en büyük gezegeni. Jüpiter’in en büyük dört uydusu olan Io, Europa, Ganymede ve Callisto 1610 yılında Galileo Galilei tarafından keşfedilmişti. Güneş sistemindeki en büyük uydu olan Ganymede, Dünya’ya benzer şekilde kendi manyetik alanına sahip. Europa ise Dünya’nın dışında yaşam için en uygun koşullara sahip olduğu düşünülen gök cismi. Bilim insanları, Europa’nın donmuş yüzeyinin altında sıvı hâlde su bulunduğunu düşünüyor.

Avrupa Uzay Ajansının (ESA) öncülüğünde yürütülen JUICE görevinin temel hedefi ise Jüpiter’in Europa, Ganymede ve Callisto uydularıyla ilgili gözlemler yapmak ve uyduların potansiyel yaşam arayışı için uygun koşullara sahip olup olmadığını belirlemek amacıyla veri toplamak.

ESA CC BY-SA 3.0 IGO

ESA CC BY-SA 3.0 IGO

JUICE uzay aracı

JUICE, 14 Nisan’da Fransız Guyanası’ndaki Avrupa Uzay Üssü’nden Ariane 5 roketiyle fırlatılmıştı. Uzay aracının 8 yıllık yolculuğundan sonra Temmuz 2031’de Jüpiter’e ulaşması planlanıyor. JUICE, Jüpiter’in yörüngesinde birkaç ay boyunca dolanacak. Daha sonra Callisto’nun kütle çekim etkisinden yararlanarak Ganymede’in yörüngesine girecek. Bu sırada Europa ve Callisto’nun yakınından geçmesi planlanan JUICE, her iki uyduyla ilgili veriler toplayacak.

JUICE, Jüpiter ve uyduları ile ilgili detaylı gözlemler yapabilmek için farklı dalga boylarına duyarlı görüntüleme sistemlerine sahip. Ayrıca Jüpiter’in ve uydularının jeolojik yapısını incelemesini sağlayacak cihazlar taşıyor. JUICE aynı zamanda üzerindeki J-MAG isimli manyetik alan yoğunluğunu ölçen cihaz sayesinde Jüpiter’in manyetik alanını ve Ganymede’in manyetik alanıyla olan etkileşimini inceleyebilecek.

Kaynaklar:

Yorum yapın