Prof. Dr. Berahitdin Albayrak Anısına

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak Anısına

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak: Astronomi ve Uzay Bilimleri Alanında Büyük Katkılar

Astronomi ve uzay bilimleri, insanlık tarihi boyunca merak edilen ve araştırılan önemli konulardan biridir. Bu alanda pek çok bilim insanı çalışmalar yapmış ve büyük katkılarda bulunmuştur. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkanı, eski rektör yardımcısı ve Kreiken Rasathanesi eski müdürü olan Prof. Dr. Berahitdin Albayrak da bu alanda ülkemize büyük katkılarda bulunan önemli bir bilim insanıdır.

Ankara Üniversitesi’nde yayın danışma kurulu üyeliğini yürüten Prof. Dr. Albayrak, 13 Aralık 2018 tarihinde meydana gelen tren kazasında hayatını kaybetmiştir.

Prof. Dr. Albayrak’ın Hayatı ve Akademik Kariyeri

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde tamamlamıştır. Yüksek lisans ve doktora derecelerini de aynı bölümden sırasıyla 1994 ve 1999 yıllarında almıştır. Doktora tezi çalışmaları için TÜBİTAK Bütünleştirilmiş Doktora Bursu kapsamında 1997-1998 yıllarında The Military College of South Carolina’nın Fizik Bölümü’nde bulunmuştur. Albayrak’ın ilk yazar olarak yer aldığı “A Spectroscopic Atlas of Deneb (A2 lae) ll 3826-5212” başlıklı makale, Astronomy and Astrophysics isimli uluslararası akademik dergide kapak konusu seçilmiştir.

Ankara Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Albayrak, hem Ankara Üniversitesi Onur Belgesi hem de Fen Bilimleri Teşvik Ödülü’nü almıştır. Aynı yıl içinde Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Seçkin Genç Bilimci Ödülü ve Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan Astrofizik Bilim Ödülü’ne layık görülmüştür. 2004 yılında da Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Teşvik Ödülü’nü ikinci kez almıştır. Albayrak’ın saygın dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi, ulusal ve uluslararası toplantılarda sunulmuş pek çok bildirisi ve posteri bulunmaktadır.

Prof. Dr. Albayrak’ın Araştırma Alanları

Prof. Dr. Berahitdin Albayrak, yıldızaltı cisimler (kahverengi cüceler), küçük kütleli yıldızlar, bünyesel değişen (RR Lyrae, Delta Scuti türü) yıldızlar, örten değişen çift yıldızların fotometrik analizi ile erken tayf türü (cüce ve süperdev) yıldızların tayfsal analizi konularında araştırmalar yapmıştır.

Özet: Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ın Yaşamı ve Bilimsel Başarıları

Astronomi ve uzay bilimleri alanında ülkemize büyük katkılarda bulunan Prof. Dr. Berahitdin Albayrak, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkanı, eski rektör yardımcısı ve Kreiken Rasathanesi eski müdürüdür. 13 Aralık 2018 tarihinde geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybeden Albayrak, bilim dünyasına ve TÜBİTAK popüler bilim dergilerine büyük katkılar sağlamıştır. Akademik kariyeri boyunca sayısız makale, bildiri ve poster yayınlamış ve ödüller almıştır. Araştırma alanları arasında yıldızaltı cisimler, küçük kütleli yıldızlar ve örten değişen çift yıldızların analizi yer almaktadır.

Yorum yapın