Beyin Sinyallerini Konuşmaya Çeviren Teknoloji

Beyin Sinyallerini Konuşmaya Çeviren Teknoloji

Beyin Sinyallerini Konuşmaya Çeviren Teknoloji

Columbia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, insan düşüncesini sese çeviren bir teknoloji geliştirildi. Beyin sinyallerini takip eden sistem, algıladığı kelimeleri anlaşılır bir biçimde telaffuz edebiliyor. Bu teknolojinin gelecekte, konuşma sorunları yaşayan insanların iletişim kurmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor.

İnsan Beynindeki Muhbir Sinyaller

Geçmişte yapılan araştırmalar, insanların konuşurken ve hatta konuşmayı düşünürken beyinlerinde “muhbir sinyaller” ortaya çıktığını göstermişti. Benzer sinyallerin bir konuşmayı dinlerken ya da bir şeyi dinlediğimizi hayal ederken de ortaya çıktığı biliniyor.

Yapay Zekâ ile Beyin Sinyallerinin Konuşmaya Çevrilmesi

Columbia Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, insan sesiyle eğitildikten sonra kelimeleri telaffuz edebilen bir yapay zekâ uygulaması kullanıldı. Düzenli olarak beyin operasyonları geçiren bir grup gönüllü epilepsi hastası denek olarak kullanıldı. İlk olarak, deneklere çeşitli konuşmalar dinletilerek beyin sinyalleri kaydedildi. Ardından, 0’dan 9’a kadar olan rakamlar bir mikrofona okunarak hastalara dinletildi ve beyin sinyalleri kaydedildi. Bu sinyaller yapay zekâ uygulamasına verildiğinde anlaşılabilir bir biçimde rakamları telaffuz edebildiği görüldü.

Gelecekte Kullanım Alanları

Araştırmacılar, gelecekte konuşma güçlüğü çeken insanların iletişim kurmasına yardımcı olabilecek, epilepsi hastalarında kullanılan benzer beyin implantlarının geliştirilebileceğini düşünüyor. Ayrıca, sistem karmaşık kelimeler ve cümlelerle de test edilecek.

Özetle

Columbia Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, insan düşüncesini sese çevirmeyi sağlayacak teknolojinin geliştirildiğini gösterdi. Beyin sinyallerini takip eden bir sistem sayesinde, algılanan kelimeler anlaşılır bir şekilde telaffuz edilebiliyor. Bu teknolojinin, konuşma sorunları yaşayan insanların iletişim kurmasına yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Yorum yapın