Bir Alanda Başarılı Olmak İçin Ne Kadar Çalışmak Gerekir?

Bir Alanda Başarılı Olmak İçin Ne Kadar Çalışmak Gerekir?

Bir Alanda Başarılı Olmak İçin Ne Kadar Çalışmak Gerekir?

Çoğu insanın hayatında başarılı olmak ve üstün performans göstermek istediği bir alanda çalışırken, en sık sorulan sorulardan biri de “Ne kadar çalışmak gerekiyor?”dur. Birçok kişi tarafından kabul edilen 10.000 saat kuralı, bu sorunun cevabını vermek için ortaya atılmış bir görüştür. Peki gerçekten de bir alanda uzman olmak için 10.000 saat çalışmak gerekiyor mu? Bu konuda yapılan araştırmalar neler söylüyor?

10.000 Saat Kuralı

10.000 saat kuralı, ilk olarak 1993 yılında yayımlanan bir araştırmada ortaya atılmıştır. Araştırmada, keman çalan müzisyenler üzerinde yapılan bir çalışma sonucunda, en başarılı olanların ortalama 10.000 saat, iyi olarak sınıflandırılanların ortalama 7800 saat, en az başarılı olanların ise ortalama 4600 saat çalıştıkları tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, gazeteci Malcolm Gladwell tarafından daha sonra “10.000 saat kuralı” olarak isimlendirilmiştir.

10.000 Saati Tamamlamak İçin Ne Kadar Çalışmak Gerekir?

Bu kuralı duyan birçoğumuzun aklına ilk gelen soru, 10.000 saatlik bir antrenman süresini tamamlamak için ne kadar çalışmak gerektiğidir. Yapılan hesaplamalar, hafta içi her gün günde dört saat çalışılırsa yaklaşık on yıl boyunca çalışmak gerektiğini göstermektedir.

10.000 Saatin Önemi

10.000 saat kuralı sadece müzisyenler üzerinde yapılan bir araştırmaya dayandığı için eleştirilere maruz kalmıştır. Ancak daha sonraki yıllarda yapılan araştırmalar, bu kuralın sadece müzisyenler için geçerli olmadığını ortaya koymuştur. 2016 yılında yapılan bir araştırmada, satranç gibi bir oyunla ilgilenen kişilerin performansları arasında %26, bir müzik dalıyla ilgilenen müzisyenlerin performansları arasında %21, bir spor dalıyla ilgilenen sporcuların performansları arasındaysa yaklaşık %18’lik farklılığa sebep olduğu tespit edilmiştir.

Sonuç

Bir alanda başarılı olmak için ne kadar çalışmak gerektiği konusunda kesin bir cevap yoktur. Ancak yapılan araştırmalar, uzun saatler boyunca yapılan antrenmanların önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Üstün performans gösteren insanların genellikle uzun yıllar boyunca çalıştığı, ancak sadece çalışmakla yetinmedikleri ve sürekli olarak kendilerini geliştirdikleri görülmektedir. Yani, bir alanda başarılı olmak için ne kadar çalışmak gerektiğinden çok, nasıl çalıştığımız ve kendimizi nasıl geliştirdiğimiz daha önemlidir.

Yorum yapın