Türkiye’nin Yarı Sucul Memelisi Su Kemesi

Türkiye’de Yaygın Olan Yarı Sucul Memeli Türü: Su Kemesi

Avrupa’dan Batı Sibirya ve Güneybatı Asya’ya kadar geniş bir bölgede yaygın olarak görülen su kemesi (Arvicola terrestris) kemiriciler takımına ait bir türdür. Ülkemizde de birçok bölgede yaşayan su kemeleri, yarı sucul bir hayvan olup su kenarlarında yaşarlar ve suya doğrudan bağımlı değillerdir.

Su kemeleri genellikle nehirlerin, göllerin ve bataklıkların kıyılarında, suyun yoğun olduğu saz, kamış gibi bitkilerin bulunduğu alanlarda yaşarlar. Boyları, kuyruklarıyla birlikte 35 cm’ye kadar ulaşabilir ve gözleri bedenlerine oranla büyüktür. Sırt kısımları çoğunlukla kahverengidir ancak siyah ve gri tonları da görülebilir, karın bölgeleri ise açık kahverengi ve sarı tonlarındadır. Küçük kulakları ve tüylü kuyruk yapıları diğer kemirici türlerinden ayırt edilmesini sağlar. Bazı su kemeleri gündüzleri aktifken bazıları hem gündüz hem de gece aktiftirler.

Su kemesi türünün en dikkat çekici özelliklerinden biri, ön dişlerinin sürekli olarak uzamasıdır. Bu durumda dişlerini törpülemek için sert nesneleri kemirirler. Beslenme kaynakları arasında su kamışları başı çekerken, nehir ve dere kenarlarındaki su bitkilerinin kök, tomurcuk ve soğan kısımlarıyla ve bazen de farklı meyvelerle beslenirler.

Su kemesi, koşma, sıçrama ve yüzme gibi yeteneklere sahiptir ve bu yeteneklerini düşmanlarından kaçmak için kullanırlar. Suyun üzerinde yüzerken bedenlerinin üst kısmını suyun üzerinde tutarlar ve ön ayaklarını yanlara açarak ileri doğru hareket ettirirler. Arka ayaklarını ise ileri geri hareket ettirerek ilerler ve kuyruklarını yön değiştirmek için kullanırlar.

Su kemeleri, yuvalarını genellikle sık otların bulunduğu nehir, göl ve kanal kenarlarına yaparlar. Yuvaları hem karaya hem de su altına açılan birçok odadan oluşur. Ayrıca, sudan uzak yerlere de toprağı kazarak yuva yapabilirler.

Su kemelerinin yaşam alanları ve beslenme alışkanlıkları çoğunlukla insan faaliyetleri sonucu etkilenmektedir. Bu nedenle, su kemelerinin korunması ve yaşam alanlarının korunması önemlidir. Su kemeleri, ekosistemde önemli bir rol oynamakta ve diğer hayvanlar için de besin kaynağı olmaktadır. Bu sebeple, su kemelerinin korunması tüm ekosistemin dengesini ve sağlığını korumada önemli bir rol oynamaktadır.

Kaynak:

Yorum yapın