Atık Araba Lastikleriyle Asfalt Üretimi

Atık Araba Lastikleriyle Asfalt Üretimi

Atık Araba Lastikleriyle Asfalt Üretimi

Her yıl milyonlarca araba lastiği kullanılamaz hale geliyor. Bu lastikler hem çevreyi kirletiyor hem de sağlığı tehdit ediyor. Üstelik doğada yok olmaları çok uzun yıllar alıyor.

Atık lastikleri geri dönüştürmenin bir yolu “kauçuk asfalt” üretiminde kullanmak. Kauçuk ile zift arasındaki önemli yoğunluk farkı olduğu için uzun süre depolarda bekletilen kauçuk asfalt yeniden kauçuk ve zifte ayrışıyor. Ancak Iowa State Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, kauçuk asfaltın daha kararlı hale getirilmesini sağlayacak bir yöntem buldu.

Atık Araba Lastikleriyle Asfalt Üretimi #1

Dr. Brittany L. Hallmark-Haack ve ekibi, araba lastiklerinden elde edilen kauçuk ile çeşitli polimerlerin (uzun moleküllerin birleşmesiyle oluşan malzemeler) karıştırılması sonucu elde edilen kauçuk asfaltın daha kararlı ve performanslı olduğunu gösterdi. Araştırmacılar en iyi sonuçları 3:1 oranında trans-izoprenden üretilen polimerlerle karıştırılan kauçukla elde ettiklerini söylüyorlar.

Böylece atık araba lastikleri hem çevreye zarar vermekten kurtulacak hem de geri dönüştürülerek faydalı bir şekilde kullanılabilecek. Kauçuk asfaltın daha kararlı hale getirilmesi sayesinde uzun süre depolanabilecek ve daha ucuza mal olacak. Bu da daha sürdürülebilir bir gelecek için önemli bir adım olabilir.

Şimdi Ne Olacak?

Yapılan bu araştırma sonucunda kauçuk asfaltın daha kararlı hale getirilmesi ve atık araba lastiklerinin geri dönüştürülmesi konusunda önemli bir adım atılmış oldu. Bundan sonra yapılabilecek çalışmalar ile bu yöntemin daha da geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması mümkün olabilir. Bu sayede atık lastiklerin çevreye zarar vermeden geri dönüştürülmesi ve faydalı bir şekilde kullanılması sağlanabilir.

Yorum yapın