Down Sendromunu Tespit Eden DNA Sensörü

Down Sendromunu Tespit Eden DNA Sensörü

Down Sendromunu Tespit Eden DNA Sensörü

Pekin Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. Zhiyong Zhang ve öğrencileri, anne karnındaki bebeklerde Down sendromu tespiti yapabilen bir DNA sensörü geliştirdi. Bu çalışma, Nano Letters dergisinde yayımlandı.

İnsanlarda 23 çift kromozom bulunur. Down sendromu, fazladan bir 21. kromozomun varlığıyla ortaya çıkar ve yaklaşık olarak her 800 bebekte görülür. Günümüzde kullanılan tespit yöntemleri doğru sonuç verme oranları düşük, zarar verme potansiyeli olan ya da yavaş ve pahalıdır.

Zhang ve ekibinin geliştirdiği sensör, 21. kromozoma ait DNA parçalarını yakalayan bir prob içerir. Prob, DNA parçalarına bağlandığında transistör tabanlı sensörden geçen akım miktarında değişiklikler oluşur. Cihaz, çok düşük yoğunluklardaki DNA’ları bile doğru bir şekilde tespit edebilir (10-16mol/litre).

Bu cihaz sadece Down sendromu tespitiyle sınırlı değildir, ayrıca prob moleküllerinin değiştirilmesi ile proteinler, virüsler, antikorlar ve nükleotidler için de benzer bir sensör üretilebilir.

Sonuç

Down sendromunu erken evrelerde tespit etmek, bebeğin sağlığı açısından önemlidir. Zhang ve ekibinin geliştirdiği bu DNA sensörü, yüksek doğruluk oranı ve düşük maliyeti sayesinde gelecekte önemli bir tespit aracı olabilir.

Yorum yapın