Üç Boyutlu Yazıcı ile Dünya Dışı Yaşam Alanı Üretme Yarışması

Üç Boyutlu Yazıcı ile Dünya Dışı Yaşam Alanı Üretme Yarışması

Kaynak:

Üç boyutlu yazıcı teknolojisi, günlük hayatta karşılaştığımız pek çok soruna çözümler sunmanın yanı sıra artık dünya dışında yaşam alanları oluşturma araştırmalarına da yardımcı oluyor.

2015 yılında ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından başlatılan üç boyutlu yazıcı ile yaşam alanı üretme yarışmasının son aşaması geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Yarışma, tasarım, malzeme geliştirme ve üretim olmak üzere üç aşamada gerçekleştirildi.

Yarışmanın son aşamasına kalan iki takım, tasarladıkları yaşam alanlarını Ay ve Mars yüzeyindeki kayaçlara benzer materyaller ve geri dönüştürülmüş malzemeler kullanarak gerçek boyutlarının üçte biri ölçeğinde üretmeleri gerekti. Ayrıca takımların, geliştirdikleri yaşam ortamlarının yapım aşamalarını uzaktan tamamlamaları için robot üretim tekniklerini kullanmaları gerekiyordu.

AI Space Factory

30 saate varan çalışmalar sonucunda takımlar, tasarımlarını tamamladılar.

Fotoğrafta yarışmanın birincisi AI Space Factory takımının tasarımı duman testinde görülüyor.

Takımların geliştirdiği tasarımlar, yaşam alanlarının hava geçirmezliğinin test edilmesi için öncelikle duman testine tabii tutuldu. Ardından göktaşı çarpmalarına karşı dayanıklılıklarını ölçmek için darbe testi yapıldı ve son olarak da genel sağlamlıklarının ölçülmesi için ezilme testine tabii tutuldu. Bu testlerin videolarına buradan ulaşabilirsiniz.

Videoda AI Space Factory takımının tasarımının yapım aşamaları görülüyor.

Şu anda üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanılarak çok büyük ölçekte yapılar inşa etmek mümkün değil. Ancak bu yarışma, üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile büyük yapıların inşa edilmesi konusunda önemli bilgiler sağlıyor. Bu bilgiler, uzayda yaşam alanları inşa etmenin yanı sıra Dünya’daki barınma sorunlarına da çözüm bulmak için kullanılabilir.

Yorum yapın