Karıncalar Kendi Ağırlıklarının Katlarca Fazlasını Nasıl Taşıyabiliyor?

Karıncalar Kendi Ağırlıklarının Katlarca Fazlasını Nasıl Taşıyabiliyor?

Karıncaların Güçlü Sırrı: Kendi Ağırlıklarının Katlarca Fazlasını Taşıyabilmelerinin Nedeni

Günlük hayatta karıncaları sık sık bir şeyler taşırken görebiliriz. Boyutlarına oranla oldukça büyük nesneleri ya da yiyecekleri taşıyabildiklerini fark etmiş olabiliriz.

Bu inanılmaz gücün arkasındaki en büyük sır, karıncaların oldukça hafif canlılar olmalarıdır. Vücut ağırlıklarının büyük bir kısmı kas güçlerini yük taşımak için kullanabilecekleri kadar azdır. Ancak insanlar gibi büyük canlılarda durum farklıdır çünkü vücut ağırlığı kaslar tarafından iskelet sistemini desteklemek için kullanılır. Bu nedenle de fazla yük taşıyamayız.

Ohio State Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bilim insanları Formica exsectoides türü karıncaları elektron mikroskobu ve bilgisayarlı tomografi cihazları kullanarak inceledi. Karıncaları hızla dönen bir disk üzerine yerleştirerek eklem dayanıklılıklarını ölçtüler. Sonuç olarak, karıncaların kendi vücut ağırlıklarının 3500-5000 katı kadar kuvvete dayanabildikleri ortaya çıktı.

Karıncalar yükleri ağızları ile kaldırır ve taşıdıkları yükün ağırlığı boyun eklemi sayesinde ayaklara aktarılır. Elektron mikroskobu görüntülerine göre, karıncalarda boyun eklemindeki yumuşak dokunun oldukça dayanıklı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca baş-boyun ekleminde sert ve yumuşak dokuların birleştiği ara yüzeydeki özgün yapının da karıncaların boyunlarının dayanıklılığına katkıda bulunduğu belirlenmiştir. Yapılan diğer çalışmalar da benzer dokulardan oluşan diğer böceklerin de benzer bir güce sahip olduğunu göstermiştir.

Bu bilgiler sayesinde gelecekte karıncalardan esinlenerek geliştirilen robotların yük taşıma alanında kullanılması mümkün olabilir.

Kaynaklar:

Yorum yapın