Ellerimiz ve Ayaklarımız Neden Karıncalanır?

Ellerimiz ve Ayaklarımız Neden Karıncalanır?

Ellerimiz ve Ayaklarımız Neden Karıncalanır?

Karıncalanma, uzun süre hareketsiz pozisyonda durduğumuzda ortaya çıkan bir olaydır. Bu durumda atardamarlar sinirleri oksijen ve glikozla besler. Uzuvlarımızdaki sinirlerin üzerine baskı uygulandığında, atardamarlar sıkışarak yeterli miktarda kanı sinirlere ulaştıramaz. Bu nedenle uzuvlarımızda uykuya benzer bir durum oluşur. Uzvun üzerindeki baskı kaldırıldığında, kan dolaşımı normale dönmeye ve uzuv yeniden tepki vermeye başlar. Bu süreçte elimiz ya da ayağımız üzerinde sanki bir sürü karınca dolaşıyormuş gibi hissederiz. Beyin ve omurilik dışındaki sinirlerde gerçekleşen bu olay, elimizi ya da ayağımızı normal pozisyonda tutarak kan dolaşımının dengelenmesini sağlar ve damarlar eski haline gelene kadar devam eder. Eller ve ayaklarda daha sık görülse de bazen kollarda da karıncalanma hissi oluşabilir.

Karıncalanmanın Nedenleri

Karıncalanma, genellikle uzun süre hareketsiz durmak sonucu ortaya çıkar. Bu nedenle sık görüldüğü yerler eller ve ayaklardır. Bunun dışında kol ve bacaklarda da meydana gelebilir. Ayrıca belirli hastalıklar veya durumlarda da karıncalanma hissi oluşabilir. Bunların başlıcaları şunlardır:

  • Diyabet
  • Multiple Skleroz
  • Uyuşturucu kullanımı
  • Tedavi edilmemiş B12 vitamini eksikliği
  • Fibromiyalji

Karıncalanmanın Tedavisi

Karıncalanmanın tedavisi, altta yatan nedenin tespit edilmesine bağlıdır. Öncelikle hareket etmek ve uzuvları hareket ettirmek, kan dolaşımını tekrar düzene sokmaya yardımcı olabilir. Eğer altta yatan bir hastalık varsa, o hastalığın tedavisiyle karıncalanma da azalacaktır.

Özetle

Karıncalanma, uzun süre hareketsiz durmanın sonucunda ortaya çıkan bir olaydır. Kan dolaşımının bozulması nedeniyle, sinirlerde uykuya benzer bir durum oluşur ve uzuvlarda karıncalanma hissi oluşur. Bu durum genellikle zararsızdır ancak altta yatan bir hastalık varsa tedavi edilmesi gerekebilir.

Yorum yapın