Hücre Yaşlanmasına Neden Olan Etmenlerden Biri Keşfedildi

Hücre Yaşlanmasına Neden Olan Etmenlerden Biri Keşfedildi

Hücre Yaşlanmasına Neden Olan Etmenlerden Biri Keşfedildi

Hücre yaşlanması, insanlarda ileri yaşlarda ortaya çıkan sağlık sorunlarının nedenlerinden biridir. ABD’deki Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, hücrelerde meydana gelen doğal süreçlerden biri olan aşırı yaşlanmanın sebeplerinden birini keşfetti.

Araştırmacılar, aşırı yaşlanmış hücrelerde nükleotidlerin (DNA’nın yapı taşlarının) üretiminin durduğunu belirtiyor. Deneyler, genç hücrelerde nükleotid üretiminin engellenmesinin hücrelerin çoğalmasını durdurduğunu ve aşırı yaşlı hâle geldiklerini gösterdi.

Araştırmacılar, daha önce aşırı yaşlanmış hücreler üzerinde yapılan çalışmalarda fibroblast hücrelerine odaklanılırken, bu çalışmada epitelyal hücreler üzerinde durdular. Epitelyal hücreler, vücudumuzun organlarının dış yüzeyini kaplayan hücrelerdir ve pek çok kanser türü bu hücrelerde ortaya çıkar.

Hücre yaşlanması bir bakımdan olumlu, bir bakımdan da olumsuz olarak görülür. Aşırı yaşlanmış hücrelerde çoğalmanın durması kansere karşı koruma sağlar ancak ileri yaşlarda ortaya çıkan hastalıklara sebep olur. Araştırmacılar, asıl amaçlarının hücrelerin aşırı yaşlanmasını engellemek olmadığını belirtiyor. Ancak aşırı yaşlanmış hücreleri yok ederek insanların daha sağlıklı bir biçimde yaşlanmasını sağlamak mümkün olabilir.

Günümüzde aşırı yaşlanmış hücreleri yok eden ilaçlar geliştirmek için çalışmalar yapılıyor. Bu araştırma da bu konuda önemli bir adım olabilir. Çünkü genç hücrelere zarar vermeden aşırı yaşlanmış hücreleri yok etmek için öncelikle aşırı yaşlı hücrelerin diğer hücrelerden hangi bakımlardan farklı olduğunun bilinmesi gerekiyor.

Sonuç

Araştırmacıların yaptığı çalışma, hücre yaşlanmasına neden olan etmenlerden birinin keşfedilmesinde önemli bir adım olabilir. Aşırı yaşlanmış hücreleri yok ederek insanların daha sağlıklı bir şekilde yaşlanmasını sağlamak, ileride geliştirilecek ilaçlarla mümkün olabilir. Bu da pek çok hastalığın tedavisinde büyük bir adım olabilir.

Yorum yapın