Bugüne Kadar Üretilen En Kara Malzeme

Bugüne Kadar Üretilen En Kara Malzeme

Bilim insanları, Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) çalışan Kehang Cui ve Brian L. Wardle önderliğinde, bilinen en kara malzemeyi üretmeyi başardılar. Bu malzeme, üzerine düşen ışığın %99,995’inden fazlasını soğurarak, şimdiye kadar üretilen en kara malzeme olarak kayıtlara geçti.

Araştırmacılar aslında, alüminyum gibi iletken malzemelerin elektriksel ve termal özelliklerini iyileştirmeyi hedefliyorlardı. Bu amaçla alüminyum bir folyonun üzerini karbon nanotüplerle kaplayan araştırmacılar, elde ettikleri malzemenin aşırı derecede kara olduğunu fark etti ve malzemenin üzerine düşen ışığın ne kadarını yansıttıklarını ölçmeye karar verdi.

Bugüne Kadar Üretilen En Kara Malzeme

Yapılan ölçümler, malzemenin üzerine düşen görünür ışığın %99,995’inden fazlasını soğurduğunu gösterdi. Bu sonuçlar, araştırmacıların beklentilerinden çok daha yüksek çıktı ve malzemenin görünür ışığı neredeyse tamamen hapsederek, dünya üzerinde üretilen en kara malzeme olduğu ortaya çıktı.

Karbon nanotüpler, karbondan oluşan ve metrenin milyarda biri ölçeğinde olan tüplerdir. Bu sayede de, malzemenin üzerine düşen görünür ışığın büyük bir kısmını hapsedip, ısıya dönüştürerek, yansıyan görünür ışık miktarını da düşürerek, malzemenin siyah görünmesini sağlar.

Araştırmacılar, malzemenin bu kadar kara görünmesinin sebebinin ne olduğunu tam olarak bilmediklerini ifade ediyorlar. Ancak tahminlere göre, alüminyum folyonun üzerini kaplayan karbon nanotüpler, üzerine düşen görünür ışığı hapsederek, ısıya dönüştürerek, yansıyan görünür ışık miktarını da düşürerek, malzemenin siyah görünmesini sağlıyorlar.

Araştırma ile ilgili detaylı bilgiye ACS Applied Materials & Interfaces‘te yayımlanan makaleden ulaşabilirsiniz.

Özetle

Bilim insanları, alüminyum bir folyonun üzerini kaplayarak, üzerine düşen görünür ışığın %99,995’inden fazlasını soğuran, bu sayede de dünya üzerinde üretilen en kara malzeme olan bir malzeme geliştirdi. Bu malzemenin üzerine düşen görünür ışığı hapsederek, ısıya dönüştürerek, yansıyan görünür ışık miktarını da düşürerek, malzemenin siyah görünmesini sağlayan karbon nanotüpler, iletken malzemelerin elektriksel ve termal özelliklerini iyileştirmeyi hedefleyen araştırmacıların beklentilerinden de çok daha yüksek sonuçlar verdi. Malzemenin üzerine düşen görünür ışığın bu kadar yüksek oranda soğurması, araştırmacıları şaşırttı ve malzemenin üzerine düşen ışığın neredeyse tamamını hapsederek, dünya üzerinde üretilen en kara malzeme olduğu ortaya çıktı.

Yorum yapın