Havadaki Karbondioksiti Yakalamak İçin Yeni Bir Yöntem

Havadaki Karbondioksiti Yakalamak İçin Yeni Bir Yöntem

Havadaki Karbondioksiti Yakalamak İçin Yeni Bir Yöntem

Bilim insanları, Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde çalışan Sahag Voskian ve Alan Hatton, havadaki karbondioksiti yakalamak için yeni bir yöntem geliştirdi. Detayları Energy and Environmental Sciences dergisinde yayımlanan bu yöntem, havadaki karbondioksitin derişimi ne kadar düşük olursa olsun başarılı bir şekilde yakalanmasını sağlıyor.

Yeni yöntemde kullanılan cihaz, elektrik yüklü levhalardan oluşuyor. Hava akımının içinden geçtiği bu cihaz, şarj olurken karbondioksiti soğuruyor ve deşarj olurken de geri bırakıyor.

Havadaki Karbondioksiti Yakalamak İçin Yeni Bir Yöntem #1

Batarya, içinden geçen havadaki karbondioksiti elektrik yüklü levhalar tarafından çeker ve temizlenmiş hava sisteme geri verilir. En önemli özelliği ise, bataryanın elektrotlarında kullanılan malzemenin ikili doğasıdır. Bu sayede, batarya şarj olurken içinden geçen hava akımındaki karbondioksiti, derişimi ne kadar düşük olursa olsun, soğurabilir. Batarya deşarj olurken ise ortamdaki karbondioksit derişimi ne kadar yüksek olursa olsun, yakaladığı karbondioksitin tamamını geri salar.

Bu yeni yöntem, birçok alanda yararlı olabilir. Örneğin atmosferdeki karbondioksit miktarının artmasından kaynaklanan küresel iklim değişikliğine karşı mücadelede büyük bir adım olabilir. Ayrıca gazlı içeceklerde kullanılan karbondioksit, üretim tesislerinde fosil yakıtlardan elde edilir. Yeni yöntem sayesinde bu süreçte kullanılan fosil yakıtlara ihtiyaç azalabilir ve atmosfere salınan karbondioksit miktarı azaltılabilir.

Bunun yanı sıra, seralarda üretim yapan çiftçiler de yeni yöntem sayesinde doğal gaz yakmak zorunda kalmayacak ve fotosentez yapan bitkileri karbondioksit ile besleyebilecekler. Yeni yöntem, herhangi bir ölçekte uygulanabilir. Daha fazla kapasite istenildiğinde ise yapılması gereken tek şey daha fazla elektrot kullanmaktır.

Özetle

Havadaki karbondioksiti yakalamak için yeni bir yöntem geliştirildi. Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde çalışan bilim insanları, elektrik yüklü levhalardan oluşan bir cihaz sayesinde havadaki karbondioksiti soğurarak temizlenmiş hava üretiyor. Bu yöntem, atmosferdeki karbondioksit miktarının azaltılmasına ve fosil yakıtların kullanımının azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca çiftçiler de bu yöntemi kullanarak seralarında karbondioksit ile bitkilerini besleyebilirler. Yeni yöntem, daha büyük kapasitelerde kullanılmak istendiğinde kolaylıkla genişletilebilir.

Yorum yapın