Sıradan Nesnelerin İçinde Bilgi Depolamak

Sıradan Nesnelerin İçinde Bilgi Depolamak

Sıradan Nesnelerin İçine DNA ile Bilgi Depolamak

Bilgilerimizi saklamak için kullanabileceğimiz en etkili yöntem DNA’dır. Canlı organizmaların yapısında ve vücutlarında meydana gelen süreçler, DNA’larında kodlanmıştır. Ancak yakın gelecekte, sadece canlı organizmalarda değil, cansız nesnelerde de bilgi depolamak mümkün olabilir.

Zürih Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Robert Grass ve arkadaşları tarafından geliştirilen yöntem

Birkaç yıl önce Zürih Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Robert Grass ve ekibi, nesneleri ufak cam boncukların içine gömülü DNA barkodlarıyla işaretlemek için bir yöntem geliştirmişti. Bu yöntemde “0” ve “1”leri ifade etmek için DNA’yı oluşturan nükleotidler kullanılarak 100 bit uzunluğunda bir barkod oluşturuluyordu.

İsrailli bilgisayar bilimci Yaniv Erlich’in geliştirdiği yöntem

Birkaç yıl önce İsrailli bilgisayar bilimci Yaniv Erlich, yüksek miktarda veriyi DNA’da depolamak için bir yöntem geliştirmişti. Erlich’in yöntemi, bir gram DNA içinde 215.000 terabayt veri depolamaya imkan veriyor.

“Nesnelerin DNA”sı adı verilen yeni bir yöntem

Grass ve ekibi, sıradan nesnelerin içine bilgi depolamak için kendi yöntemleri ile Erlich’in yöntemini bir araya getirmişler. Yeni yönteme “nesnelerin interneti”nden esinlenilerek “nesnelerin DNA”sı adı verilmiştir.

  • Araştırmacılar, üç boyutlu yazıcılarla bir plastik tavşan üretmişler.
  • Tavşanın içinde, kendisinin yeniden nasıl üretilebileceğiyle ilgili yaklaşık 100 kilobaytlık bilgi yer almaktadır.
  • Cam boncukların içine hapsolmuş DNA’da kodlanmış bu bilgi okunarak aynı tavşan daha sonra yeniden üretilebiliyor.
  • Grass, ürettikleri plastik tavşanın tıpkı gerçek tavşanlar gibi kendi planını içinde taşıdığını söylüyor.

Bilgilerin DNA’da depolanmasının avantajları

Erlich, sabit diskler ve CD’ler gibi diğer veri depolama biçimlerinin sabit geometriye sahip olduğunu, depolanan bilgileri kaybetmeden cihazların biçimini değiştirmenin mümkün olmadığını söylüyor. Ancak sıvı halde var olabilen tek veri depolama ortamı DNA’dır. Bu sayede, DNA’da depolanmış bilginin herhangi bir nesnenin içine enjekte edilebilmesi mümkün olmaktadır.

Steganografi ile gizli bilgilerin saklanması

Geliştirilen yöntem, steganografi (gizli bilgileri sıradan nesnelerin içine gizleme sanatı) için de kullanılabilmektedir. Araştırmacılar, 1,4 megabayt büyüklüğündeki bir filmi cam boncukların içindeki DNA’larda kodlayarak, bu cam boncukları fark edilmeyecek biçimde sıradan gözlüklerdeki lenslerin içine yerleştirmeyi başarmışlardır.

Bilgilerimizin Geleceği

Geliştirilen bu yöntem, gelecekte bilgilerimizin nasıl saklanabileceği konusunda bize yeni bir bakış açısı sunmaktadır. DNA’nın güçlü ve dayanıklı yapısı, bilgilerimizin sonsuza kadar saklanabileceği anlamına gelmektedir. Bu yöntem, gelecekte veri depolama konusunda devrim yaratacak ve hayatımızda büyük değişikliklere sebep olacaktır.

Yorum yapın