Kalp Kaslarını Onaran Hidrojel

Kalp Kaslarını Onaran Hidrojel

Kalp Kaslarını Onaran Hidrojel

Kalp krizleri, kalp kaslarında ciddi hasarlara yol açabilir ve bu hasarların tamir edilmesi zor olabilir. Ancak San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden Prof. Dr. Karen Christman ve ekibi, kalp kaslarını onarmayı amaçlayan bir hidrojel geliştirdiler.

Hidrojelin üretiminde kullanılan bağ doku hücreleri öğütülerek toz haline getirildikten sonra sıvılaştırılır ve kolaylıkla kalp kaslarına enjekte edilebilir bir akışkan haline dönüştürülür. Vücut sıcaklığına ulaştığında yarı katı ve gözenekli bir yapıya sahip olur. Bu sayede sağlıklı hücrelerin içine göç edebilir ve kalp dokusunun onarılmasına yardımcı olabilir.

Kalp Kaslarını Onaran Hidrojel #1

Araştırmacılar, geliştirdikleri hidrojeli yedi kalp krizi geçirmiş hastaya enjekte ettiler ve altı ay boyunca takip ettiler. Sonuçlar, hidrojelin güvenli olduğunu ve hastaların performanslarında iyileşme olduğunu gösterdi.

Bu çalışma, hidrojelin ne kadar etkili olduğunu sınamak için yapılmıştır. Ancak gelecekte daha büyük çaplı testlerden geçirilerek daha fazla insan üzerinde denenebilir. Bu sayede, kalp krizleri sonucu oluşan hasarların tamir edilmesinde önemli bir adım atılmış olabilir.

Özetle

Kalp krizleri sonucu kalp kaslarında meydana gelen hasarların tedavisi için geliştirilen bir hidrojel, insanlar üzerinde yapılan ilk testlerde güvenli ve etkili olduğunu kanıtladı. Hidrojel, kalp kaslarına enjekte edildiğinde sağlıklı hücrelerin içine göç edebilir ve dokunun onarılmasına yardımcı olabilir. Gelecekte daha büyük çaplı testlerden geçirilerek daha fazla insan üzerinde denenebilir ve kalp krizlerinin yol açtığı hasarların tamir edilmesinde önemli bir rol oynayabilir.

Yorum yapın