Cep Telefonunuzun İçinde Neler Var?

Cep Telefonunuzun İçinde Neler Var? – Geri Dönüşümün Önemi

Cep Telefonunuzun İçinde Neler Var?

Cep telefonlarının üretiminde kullanılan elementlerin nadir ve değerli olduğu biliniyor. Ancak bu elementlerin tam olarak neler olduğu ve hangi miktarda kullanıldığına dair detaylı bir çalışma yapılmamıştı. Plymouth Üniversitesi’nden araştırmacılar, geri dönüşümün önemini vurgulamak için iPhone marka bir cep telefonunu parçalayıcıdan geçirerek elementlerin miktarını belirlediler.

Cep telefonlarının üretiminde 60’dan fazla element kullanılıyor. Bu elementlerin büyük kısmı doğada nadir olarak bulunuyor. Plymouth Üniversitesi araştırmacıları, bir iPhone’u parçalayarak toz hâline getirdikten sonra yüksek sıcaklıkta bir yükseltgen madde ile karıştırarak çözelti elde ettiler. Bu çözeltinin analizi sonucunda, cep telefonunun içinde hangi elementlerin ne kadar kullanıldığı belirlendi.

Değerli Metaller ve Nadir Elementler

Deneyde kullanılan cep telefonunun 33 gram demir, 13 gram silisyum, 7 gram krom içerdiği tespit edildi. Ayrıca telefon 90 mg gümüş ve 36 mg altın içeriyor. Ancak en dikkat çekici olan, doğada nadir olarak bulunan elementlerin varlığıydı. Cep telefonunda 900 mg tungsten, 70 mg kobalt, 70 mg molibden, 160 mg neodim ve 30 mg praseodim bulundu.

Değerli metallerin yanı sıra doğada nadir olarak bulunan bu elementlerin madenlerden çıkarılması ve saflaştırılması oldukça zor bir süreçtir. Bu nedenle geri dönüşüm, bu elementlerin tekrar kullanılmasını sağlayarak önemli bir rol oynamaktadır.

Cep Telefonlarının Üretimi

Dünya genelinde her yıl milyarlarca cep telefonu üretilmektedir. Bu sayının her geçen yıl artması düşünülürse, cep telefonlarının ve diğer elektronik cihazların geri dönüştürülmesinin önemi daha iyi anlaşılabilir. Ayrıca geri dönüşüm, sadece doğada nadir bulunan elementlerin değil, aynı zamanda çevrenin de korunmasına yardımcı olmaktadır.

Özetle

Plymouth Üniversitesi’nden araştırmacılar, geri dönüşümün önemini vurgulamak için bir iPhone’u parçalayarak içindeki elementlerin miktarını belirlediler. Cep telefonlarının üretiminde kullanılan değerli metaller ve doğada nadir bulunan elementlerin varlığı, geri dönüşümün önemini bir kez daha göstermektedir. Cep telefonlarının geri dönüştürülmesi, hem çevrenin korunmasına hem de nadir elementlerin tekrar kullanılabilmesine yardımcı olmaktadır.

Yorum yapın