Dünya’nın Çekirdeğinden Sızan Demir Atomları

Dünya’nın Çekirdeğinden Sızan Demir Atomları

Dünya'nın Çekirdeğinden Sızan Demir Atomları

Dünya’nın sıvı dış çekirdeği ile manto arasındaki sınır, yeryüzünün yaklaşık 2900 kilometre altındadır. Burası çok yüksek sıcaklık ve basınç koşullarına sahiptir ve bu koşulların nasıl oluştuğu hala bilinmemektedir.

Prof. Dr. Charles Lesher ve ekibinin yaptığı deneyler, bu sınırda bulunan atomların nasıl davrandığını inceliyor. Araştırmacılar, özellikle demir atomlarının sınırın iki tarafı arasında nasıl hareket ettiğini araştırıyorlar.

Deneyler sonucunda, bu bölgede bulunan ağır demir izotoplarının (çekirdeklerinde daha fazla sayıda nötron bulunan demir atomlarının) daha soğuk bölgelere gittiği, hafif demir izotoplarının ise (çekirdeklerinde daha az sayıda nötron bulunan demir atomlarının) yerinde kaldığı görülüyor. Bu da zaman içinde mantoya sızan ağır demir izotoplarının nedeniyle dış çekirdekteki hafif demir izotoplarının oranının arttığını gösteriyor.

Araştırmacıların yaptığı bilgisayar benzetimleri, sızan demirin bazılarının volkanik etkinlikler sırasında yeryüzüne ulaşabileceğini gösteriyor. Özellikle Samoa ve Hawaii gibi bölgelerdeki yanardağlardan çıkan lavların, ağır demir izotopları bakımından zengin olduğu da bu hipotezi destekliyor.

Araştırma ile ilgili daha detaylı bilgiye Nature Geoscience‘ta yayımlanan makaleden ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın